Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dermatologji

ekzema

Ekzema, çfarë duhet të dimë për gjendjen inflamatore të lëkurës

Ekzema është zhvillimi i një gjendje inflamatore të lëkurës, e cila përsëritet disa herë brenda vitit. Nëse lëkura juaj kruhet dhe skuqet herë pas here ju mund të keni ekzemë. Këtë situatë e ndeshim përgjithësisht në fëmijë, por edhe tek të rriturit. Një nga format më të zakonshme të ekzemës në fëmijë është Dermatit atopik. Termi "Atopic" i…

Read more

Dr. Afërdita Stroka: Si të ruajmë lëkurë të shëndetshme

Çfarë shkakton rrezatimi diellor? Një nga mënyrat më të rëndësishme për t'u kujdesur për lëkurën tuaj është shfrytëzimi i kujdesshëm i rrezatimit diellor për trupin tuaj. Krahas efekteve dobiprurëse ekspozimi i tepruar tek rrezatimi diellor mund të shkaktojë djegje të lëkurës, goditje nga të nxehtit, pikën në tru, të favorizojë shfaqjen e nishaneve, rrudhave dhe kancerit…

Read more

sarkoidoza

Sarkoidoza e lëkurës/ Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Sarkoidoza, e njohur dhe si sëmundja e Besnier-Boeck-Schaumann, është një sëmundje kronike e karakterizuar nga shfaqja, në zonat e prekura të një procesi inflamator me zhvillimin e granulomave, e ngjashme në disa aspekte me atë të tuberkulozit. Të gjitha organet mund të preken njëkohësisht, por më të shpeshta janë Torakale (95% e rasteve), prek veçanërisht mushkëritë Mëlçi (70%) Lëkurë…

Read more

Sindroma Hallopeau

Sindroma Hallopeau, çfarë është

Sindroma Hallopeau është një patologji shumë e rrallë dhe pse shumë ekspertë mendojnë se në të vërtetë ajo nëndiagnostikohet. Në çdo rast, rastet e njohura janë shumë pak dhe shumica kanë të bëjnë me gratë në moshën e mesme. Emri i kësaj patologjie vjen nga mjeku francez François Henri Hallopeaui cili ka dhënë një kontribut të…

Read more

granuloma anulare

Granuloma anulare, çfarë duhet të dimë për dermatozën kronike të lëkurës

Granuloma anulare (unazore) është një sëmundje pezmatuese që shfaqet në lëkurë. Emri i saj vjen nga prania e njollave në formë unaze. Bëhet fjalë për lezione pretuberante, me ngjyrë të kuqërremtë që në përgjithësi zhduken vetë. Kjo është një sëmundje jo shumë e shpeshtë, mund të prekë këdo por më shpesh shfaqet tek të vegjëlti, rreth…

Read more

lytha

Llojet e lythave dhe trajtimi

Lythat janë një problem shumë i zakonshëm. Në përgjithësi bëhet fjalë për një problem të thjeshtë estetik, por ka lloje të ndryshme lythash, disa prej të cilave mund të bezdisin sipas vendit ku ndodhen. Bëhet fjalë për rritje të vogla të lëkurës, që në përgjithësi nuk janë të dhimbshme. Dhe pse shumë njerëz i injorojnë, shkaku…

Read more