Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Psikologji

autizmi

Çrregullimet e Spektrit të Autizmit / Të gjithë jemi spektër, është koha ta pranojmë!

Prilli është muaji Blu dedikuar çrregullimeve të spektrit të Autizmit, çrregullim për të cilin kemi dëgjuar të thuhet se është njëra ndër sfidat e këtij shekulli, cfarë janë këto çrregullime,a po rritet apo nuk po rritet numri i fëmijëve të prekur me autizëm, ngatërresat që i bëhen këtij spektri, terapitë që duhet të ndiqen dhe…

Read more

neurodiversiteti

Nga mr. sci. Elma Miftari/ Neurodiversiteti, dhe trajtimi i çrregullimeve të shëndetit mendor

Funksionimi ynë kognitiv , emocional,social dhe sjellorë është unik  tek secili individ. Secili perceptojme,mendojme, ndjejmë dhe funksionojme ndryshe, rrjedhojë e shumë proceseve komplekse neurobiologjike që ndodhin në sistemin tonë nervorë.   Ndërveprimi ynë me ambientin e jashtëm gjithashtu është  unik dhe eksperienca që marrim dhe forma e ndërveprimit me ambientin e jashtëm  do të jetë gjithmonë e…

Read more

adhd

Nga mr. sci. Elma Miftari/ Çrregullimi i vëmendjes (ADHD)

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes i shoqëruar me ose pa hiperaktivitet është një gjendje komplekse neurozhvillimore që shfaqet me disa shqetësime të cilat i kategorizojmë në tre grupe. Sjellore:hiperaktivitet,agjitim,impulsivitet,nervozizem,pa përmbajtshmëri,përseritje e vazhdueshme e fjalëve ose veprimeve. Shenjat Kognitive : mungesë përqëndrimi,vështirësi për të mbajtur fokusin,vështirësi për organizimin e mendimeve dhe si rrjedhojë vështirësi për të shprehur në…

Read more

leximi femijet

PSIKOLOGJI/ Gjashtë këshilla për të mësuar fëmijët të lexojnë

Leximi është një farë miqësie thoshte Marsel Proust për të përshkruar lidhjen vëllazërore e të sinqertë që ndërthuret me librat.Nëse dëshironi që ti mësoni fëmijët të lexojnë, niseni duke nxitur një takim emocional me gjuhën. Nëse aftësia për të folur është një gjendje e lindur tek qeniet njerëzore, të lexuarit është një aspekt kulturor. Një veprim…

Read more

ankthi

Këshillat e psikologes/ Çrregullimet e ankthit, të zgjedhësh trajtimin e duhur

Çrregullimet e ankthit ndikojnë ndjeshëm dhe sigurisht që ç’ekuilibrojnë jetën e individit, por nëse kërkohet ndihmë që në momentet e para të shfaqjes së simptomave normalisht që edhe trajtimi do të jetë më i lehtë dhe siguron më tepër sukses gjatë terapisë,. Ёshtë parë që 80 % erasteve të cilët vuajnë nga ankthi i përgjigjen…

Read more