Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ORL

adenoidektomia

Adenoidektomia, çfarë është dhe si rekuperohet

Adenoidektomia quhet operacioni i heqjes se vegetacionit adenoid. Cfare jane vegetacionet adenoide ? Adenoidet jane ind limfoid ,pjese e unazes se Waldayer, te cilat lokalizohen ne epifaring. Ato e marrin zhvillimin pas moshes 3 vjec, arrijne kulmin ne moshen 7 vjec dhe pas moshes 12 vjec fillojne atrofohen(rrudhen).Ky ind limfoid prodhon antikorpe sa here bie ne kontakt…

Read more

albana cuko

Tonsilliti kronik, infeksioni kronik i bajameve

Infeksioni kronik i tonsillave ose ajo qe ne gjuhen e perditeshme e quajme infeksion kronik te bajameve eshte nje semundje e shpeshte dhe shfaqet si pasoje e anginave te perseritura. Procesi inflamator qe shkaktohet nga mikrobet lokalizohet ne bajame. Tonsiliti kronik mund te shfaqet ne 2 forma: forma hipertrofike dhe forma atrofike. Forma hipertrofike mund te…

Read more

sindroma costen

Prek nyjet e nofullës/ Sindroma Costen, shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Nyjet temporomandibulare (TMJ nga anglishtja: The temporomandibular joint) janë nyjet që bashkojnë kockat temporale të kafkës dhe të nofullës që ne na ndihmojnë të përtypim, flasim, gëlltisim dhe më kryesorja të hapim e të mbyllim gojën. TMJ-ja është bilaterale, pra ka dy anë që janë të ndërlidhura ngushtësisht mes tyre gjatë lëvizjes, që tek njerëzit e…

Read more

dhimbje veshi

Kolesteatoma: shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Kolesteatoma është një ndryshim shkatërrues i pjesës së mukozës së veshit të mesëm që bëhet ind epitelial. Për rrjedhojë, prodhon qeliza të vdekura lehtësisht të infektueshme. Me fjalë të tjera, bëhet fjalë për një strukturë cistike që ndodh për shkak të akumulimit të epitelit skuamoz ku duhet të gjendet një mukozë. Bëhet fjalë për një…

Read more

marramendja spazmatike

Marramendja spazmatike pozicionale, simptomat dhe trajtimi

Për marramendjen kemi folur në artikullin e mëparshëm (lexo këtu) dhe shkaku më i shpeshtë në bazë të këtij çrregullimi është ai spazmatik pozicional beninj, (BPPV). Le ti shohim termat një e nga një: Marramendja është termi që identifikon ndjesinë sikur gjithçka përreth rrotullohet. Spazmatik pasi marramendja shfaqet në formën e sulmeve të shkurtra Pozicional pasi marramendja është…

Read more