Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nena dhe Femija

Studimi/ Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet

Miokarditi tek fëmijët shkaktohet më së shpeshti nga infeksioni viral, megjithëse ka një larmi shkaqesh infektive dhe jo infektive, sipas një deklarate shkencore nga Shoqata Amerikane e Zemrës. Megjithëse puna për deklaratën filloi para pandemisë COVID-19, ajo mund të jetë e dobishme në diagnostikimin e miokarditit të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 ose nga vaksinimi COVID-19, deklaroi…

Read more

shtatzenia

Ankthi gjatë shtatzënisë, këshillat e psikologes

Tek çdo grua shtatëzënë po të vëmë re gjatë një bisedimi dëgjojmë biseda të cilat përfshijnë shqetësime të tilla si meraku ose frikë për ecurinë e saj dhe procesin e lindjes. Ato shqetësohen për nivelin e të vjellave, shqetësohen nëse ushqimi që ato konsumojnë është mjaftueshëm edhe për bebin gjithashtu nëse kanë qenë gati fizikisht shëndetshëm…

Read more

rakitizem

Çfarë është rakitizmi? Domethënia, simptomat dhe trajtimi

Rakitizmi është një gjendje që prek më shumë zhvillimin e kockave në moshën foshnjore. Shkakton dhimbje, zvogëlim të ritjes dhe formim të kockave të dobëta, të paafta për të mbajtur peshën e trupit. Mungesa e kalciumit dhe vitaminës D është arsyeja më e zakonshme e shfaqjes së rakitizmit, me përjashtime në të cilat gjendet një defekt gjenetik…

Read more

sindroma adhd

Çrregullimi i vëmendjes (ADHD), këshillat e pediatres Zerina Sheme

Disa prindër ankohen për sjelljen e fëmijëve të tyre, hiperaktivitetin e tyre. Deri diku, kjo është pjesë e temperamentit të fëmijës. Qeniet njerëzore klasifikohen në 4 tipe bazë. 1- tipi sanguin 2- tipi kolerik 3- tipi flegmatik 4- tipi melankolik. Shpesh tipat ndërthuren dhe marrin tipare të njëri tjetrit.   Lexo edhe-  Sindroma ADHD, mosvëmendja dhe hiperaktiviteti. Si ta kuptojmë dhe si trajtohet Ndër…

Read more

varicela

Variçela (Lija e dhenve), çfarë duhet të dimë dhe këshillat e pediatres

Variçela është sëmundje ngjitëse e moshës pediatrike që shkaktohet nga një virus i familjes së Herpes- virus. Në këtë grup bëjnë pjesë edhe • virusi i Herpes simplex, • i Herpes Zoster • Citomegaloviruset i Epstein Barr. Është shumë ngjitëse. Shoqërohet me temperaturë të lartë. Takohet më shpesh në dimër dhe në pranverë. Çdo dy tre vjet përhapet në formën endemike.…

Read more

Kriptorkizmi

Çfarë është Kriptorkizmi, mungesa e një ose dy gjëndrave mashkullore në skrotum

Kriptorkizmi është mungesa e njërit ose të dy gjendrave mashkullore (testikujve) në skrotum. Fjala është nga greqishtja (kryptos), që do të thotë "i fshehur". Është defekti më i zakonshëm i lindjes, në traktit gjenital të mashkullit. Rreth 3% e djemve të porsalindur dhe 30% e fëmijëve të parakohshëm lindin me të paktën një testikul të pa…

Read more