Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alergjite

lateks alergji

Alergjia ndaj lateksit/ Shkaqet, simptomat dhe rekomandimet

Lateksi është një material që vjen nga lëngu i pemës së gomës (Hevea brasiliensis). Ky material njihet dhe si gomë natyrale dhe shërben për të prodhuar produkte të ndryshme të përdorimit të përditshëm. Alergjia ndaj lateksit shfaqet kur sistemi imunitar jep përgjigje të tepruar ndaj proteinave që përmban lateksi. Ky material përdoret për të prodhuar artikuj të…

Read more

alergjite

Alergjitë, nis beteja e pranverës. Çfarë duhet të dimë dhe këshillat e mjekëve

Stina e pranverës është e mbushur me çrregullime alergjike që shprehen kryesisht me shenja të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Këto mund të fillojnë me kruarje të syve, teshtima, rrjedhje hundësh dhe djegie fyti. Fëmijët nën moshën 3 vjeç nuk reagojnë me shenja të qarta të alergjive. Pas moshës tre vjeç duhet ti marrim në konsideratë…

Read more

astma infantile

Astma infantile, shkaqet dhe diagnoza

Astma infantile është një patologji e shpeshtë dhe kronike tek fëmijët. Sipas statistikave, ajo prek 5-15% të popullsisë infantile, me një incidencë në rritje gradualisht. Bëhet fjalë për një inflamacion të rrugëve të ajrit, që sjell vështirësi në frymëmarrje, kollë, frymëmarrje me zhurmë ose fishkëllime dhe ndjesinë e mbytjes. Shpesh është e lidhur me alergjitë dhe…

Read more

Çfarë zbulojnë testet për alergjitë ushqimore, nga ndryshon nga intoleranca

Një alergji ushqimore është kuadri klinik që vjen nga një reagim i gabuar i sistemit imunitar drejt një apo më shumë molekulave (alergjenëve) që përmbajnë ushqimet; kur një qelizë imunitare lidhet me një alergjen ushqimor ndodh një reaksion që provokon simptomat klasike të alergjisë. Nga ndryshon nga intoleranca ushqimore? Ndërëkohë intolerancat ushqimor ejanë reaksione drejt një apo…

Read more

vaksinat antialergjike

A keni dëgjuar ndonjëherë për vaksinat antialergjike?

Vaksina antilalergjike ose ndryshe Imunoterapia Specifike është një trajtim shumë efektiv i përdorur nga alergologët kundër rrufës alergjike, sinusitit alergjik, konjuktivitit alergjik, astmës bronkiale alergjike dhe alergjisë ndaj bletës dhe grenxës. Vaksina an-tialergjike realizohet duke i dhënë pacientit në mënyrë të rregullt dhe graduale sasi të caktuara alergeni (substancë që shkakton alergjinë), me injeksion ose me…

Read more

shtese ushqimore aditive

Alergjia ndaj aditivëve ushqimorë, simptomat dhe trajtimi

Alergjia ndaj aditivëve ushqimor është një problem që shpesh kalon pa u vënë re pasi ngatërrohet me intolerancën ndaj një ushqimi. Në të vërtetë bëhet fjalë për dy fenomene të ndryshme, dhe pse kanë një origjinë të përbashkët dhe simptoma të njëjta. Në rastin e intolerancës ushqimore, aparati tretës irritohet sepse personi ka vështirësi të përthithë…

Read more