Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Të njohim ilaçet/suplementet

injeksioni nenlekuror

Injeksion nënlëkuror/ Çfarë është dhe si ta bëjmë?

Injeksioni nënlëkuror përdoret gjerësisht në fushën mjekësore, por mund të kryhet dhe nga vetë pacienti për përdorimin e ilaçeve të zakonshme si insulina në rastin e diabetit. Ajo kryhet në indin dhjamor nënlëkuror, pra, shtresa e yndyrës e vendosur mes lëkurës dhe muskujve. Ai është një ind pak i vaskularizuar, prandaj është i përshtatshëm për mbajtjen…

Read more

Molnupiravir

RISI SHKENCORE/ Shpresë për njerëzimin, rezultatet mbresëlënëse të antiviralit të parë kundër Covid-19

Kompania farmaceutike MERCK publikon lajmin se ka testuar me sukses në mënyre klinike me pacientë realë një antiviral, “Molnupiravir”. Ky antiviral në pacientët me raste mestare ose të rënda të infektimit me Covid-19 reduktoi me 50% shtrimin në spital dhe vdekjet, krahasuar me pacientët e trajtuar me placebo (grupi referencë). Molnupiravir është një medikament i administruar…

Read more

loperamide ilace

Të njohim ilaçet/ Loperamidi për diarrenë, këshillat kur duhet përdorur

Loperamidi është përbërës aktiv i ilaçeve që në tregun farmaceutik kanë emra të ndryshëm. Përdoret për të trajtuar diarrenë. Megjithatë nuk duhet të përdoret për diarre të shkaktuara nga lloje të ndryshme infeksionesh. Për më tepër nuk këshillohet të përdoret për fëmijët nën moshën 6 vjeç për shkak se ka rrezik të madh të efekteve…

Read more

suramin

Të njohim ilaçet/ Suramin, antivirali që po studiohet për COVID-19

Shkencëtarët janë duke kërkuar me patjetër një antiviral efektiv për të luftuar COVID-19, i cili tashmë ka shkaktuar miliona vdekje në të gjithë botën. Në një studim të botuar kohët e fundit sqarohet mekanizmi i frenimit të SARS-CoV-2 nga një frenues jo-nukleotid i quajtur SURAMIN. Krahasuar me SARS-CoV dhe MERS-CoV, sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus…

Read more

Të njohim ilaçet/ Fulvestrant, terapia hormonale që përdoret për tumorin

Fulvestrant është një ilaç që bllokon receptorët e estrogjenit, hormonit seksual femëror. Përdoret në disa lloje tumoresh në gji që përdorin estrogjenët për tu rritur e shumuar në trup. Ne e dimë se shumica e tumoereve të gjirit varen nga stimulimi i estrogjenit, dhe bllokimi i këtij hormoni është strategjia kryesore terapeutike. Kohët e fundit, përdorimi i…

Read more

Të njohim ilaçet/ Tapazole 5 mg, përse përdoret dhe doza e duhur

Tapazole është një ilaç që përdoret për të trajtuar simptomat e hipertireozës (tiroide tepër aktive) dhe sëmundjes së Graves ( Bazedow). Tapazoli mund të përdoret vetëm ose me ilaçe të tjera. Tapazole i përket një klase të ilaçeve të quajtura Agjentë Antitiroidienë. DOZA TAPAZOLE administrohet nga goja Doza totale ditore zakonisht jepet në dy ose tre doza…

Read more

ivermektin

Të njohim ilaçet/ Çfarë është Ivermektina, po flitet si kurë në pandemi

Prej kohësh po flitet për përdorimin e molekulës ivermektin ndaj pandemisë, si një risi në arsenalin terapeutik mjekësor. Megjithatë studimet janë ende në zhvillim dhe ende nuk rekomandohet për trajtim. ÇFARË ËSHTË IVERMEKTINA Ivermektina përdoret në trajtimin e strongilidiasis, një infeksion parazitar i shkaktuar nga krimbi i rrumbullakët S. Stercoralis, apo për të mbajtur nën kontroll…

Read more

clopidogrel antikoagulant

Të njohim ilaçet/ Antikoagulanti Clopidogrel, çfarë duhet të dimë

Clopidogrel është një ilaç antikoagulant, që parandalon formimin e mpiksjeve të gjakut e për rrjedhojë bllokimin e arterieve. Këshillohet sidomos për të parandaluar mpikjsen e gjakut pas një infarkti apo iktusi, por edhe nëse vuan nga sëmundje kardiovaskulare. Doza e këshilluar e Clopidogrel është ajo e 75 mg një herë në ditë. Trajtimi duhet të nisë me…

Read more

proteinat

Proteinat, çfarë janë dhe rëndësia e tyre për organizmin

Proteinat janë molekula të mëdha dhe komplekse që luajnë një rol thelbësor për mbijetesën e organizmit. Ato janë përgjegjëse për një pjesë të madhe të proceseve që ndodhin në çdo qelizë, por gjthashtu janë të nevojshme edhe për të garantuar strukturën dhe funksionimin e mirë të çdo indi dhe organi. Pas ujit, janë molekulat biologjike më…

Read more