Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gastroeneterologji

loperamide ilace

Të njohim ilaçet/ Loperamidi për diarrenë, këshillat kur duhet përdorur

Loperamidi është përbërës aktiv i ilaçeve që në tregun farmaceutik kanë emra të ndryshëm. Përdoret për të trajtuar diarrenë. Megjithatë nuk duhet të përdoret për diarre të shkaktuara nga lloje të ndryshme infeksionesh. Për më tepër nuk këshillohet të përdoret për fëmijët nën moshën 6 vjeç për shkak se ka rrezik të madh të efekteve…

Read more

ortodontia interceptive

Ortodontia interceptive (zbuluese), çfarë është dhe kur është i nevojshëm

Ortodontia interceptive (zbuluese) është një trajtim që parashikon përdorimin e aparateve për të korrigjuar problemet e daljes së dhëmbëve gjatë fëmijërisë, fazë ku kockat janë ende në rritje. Të kujdesesh për dhëmbët që në moshë të vogël është shumë e rëndësishme për shëndetin e më të vegjëlve. Për këtë arsye këshillohet që të çoni fëmijën te…

Read more

Lemza, një fenomen fiziologjik apo shenjë sëmundjeje. Ja çfarë duhet të dimë

Është një fenomen fiziologjik, por mund të jetë edhe shenjë sëmundje. Më poshtë po japim një informacion të shkurtër mbi shkaqet dhe përkujdesjen. Pse shkaktohet? Pak fiziologji: Kur marrim frymë, diafragma kontraktohet duke hapur kafazin e kraharorit, duke ndihmuar mushkritë që të zgjerohen. Nervat që kontrollojnë kontraktimet e diafragmës janë nervat frenik (pleksi i nervave periferikë të palcës së…

Read more

fluorizim

Rekomandimi/ Të aplikohet fluori në dhëmbët e fëmijëve më të vegjël se 5 vjeç

Task Forca e Shërbimeve Prandaluese në SHBA ka publikuar një rekomandim për ndihmuar klinikat e kujdesit parësor që të mbrojnë shëndetin oral të pacientëve të moshës pediatrike. Në mënyrë të veçantë, rekomandohet që klinikat e kujdesit parësor të aplikojnë fluorizimin në dhëmbët e të gjithë fëmijëve të moshës më të vegjël se 5 vjeç. Ata gjithashtu…

Read more

Sëmundjet e mëlçisë/ Çfarë është Kolangiti sklerotizues primar dhe si trajtohet

Kolangiti sklerotizues primar është një sëmundje kronike që përfshin rrugët biliare dhe për rrjedhojë mëlçinë, duke bërë pjesë në grupin e cerozave biliare. Përshkallëzimi i sëmundjes është relativisht i ngadaltë, shumë pacientë që vuajnë nga sëmundja nuk shfaqin për vite me radhë, për tu shfaqur më pas simptomat njëra pas tjetrës, si kruarje, lodhje, dhimbje barku…

Read more

hernia epigastrike

Si të trajtojmë gastroenteritin bakterial

Gastroenteriti bakterial është një infeksion i stomakut dhe zorrëve për shkak të përhapjes së disa baktereve. Infeksioni transmetohet lehtësisht nga personi në person përmes kontaktit me objekte apo ushqime të kontaminuara. Më e përhapur është në zonat ku higjiena dhe uji lënë për të dëshiruar. SIMPTOMAT Simptomat e gastroenteritit bakterial ndryshojnë në varësi të llojit të bakterit…

Read more