Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pneumologji

infarkti polmonar

Infarkti pulmonar/ Simptomat, shkaqet, pasojat dhe trajtimi

Përcaktimi “infarkt” zakonisht lidhet me zemrën, por i referohet dhe një fenomeni më të përgjithshëm ku indet ose një organ shkon drejt vdekjes për shkak të pamjaftueshmërisë së gjakut, oksigjenit apo lëndëve ushqyese. Falë furnizimit të dyfishtë të gjakut në mushkëri, qoftë nga qarkullimi bronchial dhe nga ai polmonar, ky organ është rezistent ndaj infarktit. Një…

Read more

dhimbje frymemarrje

Dhimbje gjatë frymëmarrjes/ Shkaqet, rreziqet dhe këshilla

Dhimbja gjatë frymëmarrjes përshkruhet në pjesën më të madhe të rasteve si një :dhimbje ndërkostale”, pra, ndjesia e shpimit mes dy brinjëve, apo si një dhimbje e lokalizuar në kraharor dhe shoqëruar ndonjëherë me simptoma të tjera si dispnea (ndjesia e frymëmarrjes së vështirë), marramendje, të vjella, djersitje, ethe dhe kollë. Në këto raste dhimbja e…

Read more

terapia e oksigjenit

Çfarë është terapia e oksigjenit

Terapia e oksigjenit është një formë trajtimi që bazohet në marrjen e një sasie shtesë oksigjeni për pacientin: oksigjeni shërben që organizmi të funksionojë si duhet, dhe në kushte normale janë mushkëritë që përthithin ajrin përmes frymëmarrjes. Megjithatë ka disa patologji, mes tyre së fundmi dhe COVID-19, pandemi që përfshiu gjithë botën në 2020, që…

Read more

laringospazma

Çfarë është laringospazma që prek më shumë fëmijët, simptomat dhe trajtimi

Laringospazma është një kontraktim muskular i pakontrolluar dhe i pavullentshëm (spazmë) të kordave zanore. Një gjendje që zakonisht zgjat pak minuta deri në 30 minuta, por që shkakton ndjesinë e mbytjes, duke nxitur panik dhe frikë tek personi që preket. Kriza nis papritur dhe po ashtu papritur përfundon. Vështirësitë respiratore mund të lënë pas simptoma si…

Read more

fibroza cistike

Fibroza cistike tek fëmijët/ Simptomat, analizat dhe trajtimi

Fibroza cistike është një sëmundje në gjendje të dëmtojë rëndë mushkëritë dhe mangësi të konsiderueshme ushqyese. Një patologji e trashëguar që prek qelizat që prodhojnë lëngje si mukozë, djersë, pështymë dhe lëngjet e stomakut. Nëse në kushte normale këto sekrecione janë të lëngshme, tek pacientët e prekur nga fibroza cistike një gjen difektoz e bën më të…

Read more

koronavirus

Çfarë është koronavirusi, lloji i ri i rrezikshëm i virusit që njofton OBSH

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka njoftuar një lloj të ri koronavirusi të konfirmuar. Koronaviruset janë familja e viruseve të cilat shkaktojnë sëmundje nga një rrufë e lehtë deri në sëmundje më të rënda si Sindroma e Rëndë Respiratore Akute, që njihen gjerë si SARS. Më poshtë do të gjeni informacionet e publikuara nga Instituti i Shëndetit…

Read more

mushkeri

Frekuenca respiratore, vlerat normale dhe shkaqet kur ndryshon

Frymëmarrja është një proces fiziologjik jetësor për njeriun, përmes së cilës garantohet një raport i duhur i oksigjenit në inde, por dhe largimin e dioksidit të karbonit që prodhohet nga metabolizmi i qelizave. Frymëmarrja përbëhet nga dy faza të ndryshme, frymëmarrja dhe frymënxjerrha, që të dyja përbëjnë aktin respirator, të nevojshëm për shkëmbimin e gazrave në…

Read more