Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Endokrinologji

tireoglobulina

Tireoglobulina e lartë dhe e ulët (hTg), shkaqet dhe rreziqet

Tireoglobulina (hTg) është një proteinë që prodhohet nga tiroidja. Ajo nuk prodhohet nga asnjë organ tjetër i trupit dhe përkundrazi është thelbësore për tiroiden dhe tumoret që mund të zhvillohen qoftë në tiroide apo organe të tjera (metastaza). PSE MATET TIREOGLOBULINA Matja e saj kërkohet në prani të një tumori të tiroides për të verifikuar përgjigjet…

Read more

galaktorrea

Simptoma/ Çfarë është galaktorrea dhe si trajtohet

Galaktorrea jo puerperale është një gjendje e karakterizuar nga shfaqja e sekrecioneve të qumështit nga gjiri, jashtë kontekstit fiziologjik të ushqyerjes me gji. Duhet të kemi parasysh se është një simptomë, jo një sëmundje, dhe gjithashtu mund të prekë burrat dhe fëmijët. SHKAQET Shfaqja e galaktorrea lidhet fort me hiperprolaktineminë, apo një prodhim i tepërt i prolaktinës,…

Read more

Regjimi ushqimor, çfarë duhet të konsumojmë për tiroiditin Hashimoto

Regjimi ushqimor për tiroiditin e Hashimotos është i rëndësishëm për të parandaluar rëndimin e kuadrit klinik që ndryshon totalisht stilin e jetës së një personi. Hipertioridizmi është një patologji që shkaktohet nga çekuilibri hormonal, që shpesh kërkon dhe marrjen e ilaçeve. Sëmundjet e tiroides janë dy lloje: prodhim i tepërt i hormoneve të tiroides, ose një…

Read more

cushing

Sindroma Cushing, çfarë duhet të dimë? Shenjat, trajtimi dhe regjimi ushqimor

Sindroma Cushing (ndonjëherë në mënyrë jo të duhur quhet dhe sëmundja e Cushing) është një bashkësi simptomash e shenjash klinike që shfaqen pas rritjes në gjak të hormoneve glukokortikoide të gjakut, kryesisht kortizolit. Ka dy lloje të sindromës Cushing: Forma ACTH- e varur: e quajtur dhe sëmundja Cushing, që vjen për shkak të prodhimit të tepërt të…

Read more

Analiza e Paratormonit (PTH), hormoni i paratiroides dhe shqetësimet në kocka

Gjendrat paratiroide janë gjendra endokrine të vendosura afër tiroides, por që kryejnë funksione krejt të ndryshme dhe me të cilat nuk duhet të ngatërrohen pavarësisht emrit. Hormoni i paratiroides që njihet me shkurtimin PTH, është një hormon i prodhuar nga gjendrat paratiroide, funksioni i të cilit është i lidhur ngushtë me metabolizmin e kalciumit dhe për…

Read more

basedow graves

Sëmundja e Basedow-Graves që prek tiroidet/ Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Sëmundja Basedow Graves është një patologjik klinike me bazë autoimune, e karakterizuar nga prania e njëkohshme e: Hipertiroidizmit Rritjes së vëllimit të tiroides(gushës) Të cilat shoqërohen shpesh me • një oftalmopati karakteristike okulare (zgjatje e syve), • më rrallë një dermopati (patologji e lëkurës). Kjo është një sëmundje që prek nga 1.5 në 3% të popullatës, dhe përfaqëson shkakun më të…

Read more

kemba diabetike

Këmba diabetike/ Simptomat, rreziqet dhe trajtimi

Këmba diabetike është një nga ndërlikimet më serioze dhe afatgjata të diabetit melit; ndër pasojat kryesore të patologjisë shohim: Neuropatinë diabetike, një ndjeshmëri e keqe e prek kryesisht gjymtyrët e poshtëm dhe që shfaqet me ndjesinë si shpim gjilpërash, ngërçe, paaftësi për të perceptuar dhimbjen, nxehtësinë apo të ftohtin. Arteriopatia diabetike, një gjendje patologjikë që i atribuohet…

Read more