Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

All Posts

autizmi

Çrregullimet e Spektrit të Autizmit / Të gjithë jemi spektër, është koha ta pranojmë!

Prilli është muaji Blu dedikuar çrregullimeve të spektrit të Autizmit, çrregullim për të cilin kemi dëgjuar të thuhet se është njëra ndër sfidat e këtij shekulli, cfarë janë këto çrregullime,a po rritet apo nuk po rritet numri i fëmijëve të prekur me autizëm, ngatërresat që i bëhen këtij spektri, terapitë që duhet të ndiqen dhe…

Read more

neurodiversiteti

Nga mr. sci. Elma Miftari/ Neurodiversiteti, dhe trajtimi i çrregullimeve të shëndetit mendor

Funksionimi ynë kognitiv , emocional,social dhe sjellorë është unik  tek secili individ. Secili perceptojme,mendojme, ndjejmë dhe funksionojme ndryshe, rrjedhojë e shumë proceseve komplekse neurobiologjike që ndodhin në sistemin tonë nervorë.   Ndërveprimi ynë me ambientin e jashtëm gjithashtu është  unik dhe eksperienca që marrim dhe forma e ndërveprimit me ambientin e jashtëm  do të jetë gjithmonë e…

Read more

adhd

Nga mr. sci. Elma Miftari/ Çrregullimi i vëmendjes (ADHD)

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes i shoqëruar me ose pa hiperaktivitet është një gjendje komplekse neurozhvillimore që shfaqet me disa shqetësime të cilat i kategorizojmë në tre grupe. Sjellore:hiperaktivitet,agjitim,impulsivitet,nervozizem,pa përmbajtshmëri,përseritje e vazhdueshme e fjalëve ose veprimeve. Shenjat Kognitive : mungesë përqëndrimi,vështirësi për të mbajtur fokusin,vështirësi për organizimin e mendimeve dhe si rrjedhojë vështirësi për të shprehur në…

Read more

bakteriuria

Bakteret në urinë, shkaqet dhe trajtimi

Prania e baktereve në urinë është një analizë laboratorike e quajtur bakteriuria. Kjo ndodh për shkaqe të ndryshme mes të cilave infeksioni i traktit urinar është më i shpeshtë. Bakteriuria zakonisht shoqërohet me anomali të tjera në analizat laboratorike që udhëzojnë mjekun drejt diagnozës së saktë. Këto ndryshime ndryshojnë nga prania e leukociteve dhe rruazave të…

Read more

adenoidektomia

Adenoidektomia, çfarë është dhe si rekuperohet

Adenoidektomia quhet operacioni i heqjes se vegetacionit adenoid. Cfare jane vegetacionet adenoide ? Adenoidet jane ind limfoid ,pjese e unazes se Waldayer, te cilat lokalizohen ne epifaring. Ato e marrin zhvillimin pas moshes 3 vjec, arrijne kulmin ne moshen 7 vjec dhe pas moshes 12 vjec fillojne atrofohen(rrudhen).Ky ind limfoid prodhon antikorpe sa here bie ne kontakt…

Read more

albana cuko

Tonsilliti kronik, infeksioni kronik i bajameve

Infeksioni kronik i tonsillave ose ajo qe ne gjuhen e perditeshme e quajme infeksion kronik te bajameve eshte nje semundje e shpeshte dhe shfaqet si pasoje e anginave te perseritura. Procesi inflamator qe shkaktohet nga mikrobet lokalizohet ne bajame. Tonsiliti kronik mund te shfaqet ne 2 forma: forma hipertrofike dhe forma atrofike. Forma hipertrofike mund te…

Read more

gist

Çfarë është GIST, apo tumori stromal gastrointestinal

GIST-et janë tumore të rralla të aparatit tretës që e kanë origjinën në pjesën muskulare të ezofagut, stomakut, zorrëve e deri në kanalin anal. Këto tumore nisin nga qelizat intersticiale të Cajal, qeliza të buta muskulare të traktit gastrointestinal, përgjegëse për lëvizjen dhe kontraktimin fiziologjik të traktit tretës. Bëhet fjalë për një patologji të rrallë që…

Read more