Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Regjim ushqimor

probiotike

Çfarë janë probiotikët dhe pse janë të rëndësishëm për shëndetin?

Koncepti i probiotikut (nga greqishtja: "pro-bios" në favor të jetës) lindi në vitin 1908, kur fituesi i çmimit Nobel Elie Metchnikoff parashtroi hipotezën se jetëgjatësia e fermerëve bullgarë ishte e lidhur me konsumin e lartë të qumështit të fermentuar. KARAKTERISTIKAT Cilat janë kërkesat e një probiotiku të mirë? Duhet t'i rezistojë veprimit tretës të lëngut gastrik, enzimave…

Read more

Regjimi ushqimor, çfarë duhet të konsumojmë për tiroiditin Hashimoto

Regjimi ushqimor për tiroiditin e Hashimotos është i rëndësishëm për të parandaluar rëndimin e kuadrit klinik që ndryshon totalisht stilin e jetës së një personi. Hipertioridizmi është një patologji që shkaktohet nga çekuilibri hormonal, që shpesh kërkon dhe marrjen e ilaçeve. Sëmundjet e tiroides janë dy lloje: prodhim i tepërt i hormoneve të tiroides, ose një…

Read more

fleksitarizmi

REGJIMI USHQIMOR/ Çfarë është fleksitarizmi dhe përfitimet e tij

Keni dëgjuar ndonjëherë për fleksitarizmin? Mënyra vegjetariane apo vegane e jetesës është e njohur në shoqërinë tonë, por një grup në rritje janë personat që e shohin veten më fleksibël. Bëhet fjalë për një term që po përdoret së fundmi dhe ka të bëjë me një regjim ushqimor fleksibël. ÇFARË ËSHTË FLEKSITARIZMI? Fleksetarian quhen personat që…

Read more

zinku

Regjimi ushqimor/ Pse zinku është i rëndësishëm për organizmin tonë

Shpesh harrojmë të përfshijmë në regjimin tonë ushqimor disa minerale me shumë rënësi për organizmin tonë, siç është dhe zinku. Defiçiti i kripërave minerale mund të shkaktojë probleme të shëndetit nëse nuk ndërhyjmë në kohë. Megjithëse ka shumë oligoelemente të nevojshme për mirëqenien tonë, në këtë artikull do të përqendrohemi tek nevoja për shtimin e…

Read more

hipertiroidja

Regjimi ushqimor për hipertiroiden, çfarë duhet të konsumoni?

Në diagnostikimin e hipertioridizmit është e nevojshme të bëjmë ndryshime në regjimin tonë ushqimor. Tiroidja është gjëndra e gjatë rreth 5 cm, por keqfunksionimi i saj përfshin një varietet të gjerë simptomash. Arsyeja është sepse kjo gjëndër e vogël në formën e fluturës sekreton hormonet që kanë një veprim direkt në pjesën më të mirë…

Read more