Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Regjim ushqimor

regjimi ushqimor

Regjimi ushqimor/ Çfarë duhet të konsumoni nëse keni vlera të larta të acidit urik

Acidi urik i lartë, apo hiperuricemia, lidhet tradicionalisht me sasinë e ushqimit dhe lëngjeve. Kjo gjendje varet nga faktorë të ndryshëm, kontrolli i regjimit ushqimor është thelbësorë për trajtimin HIPERURICEMIA APO ACIDI URIK I LARTË Acidi urik është një përbërës që desekretohet nga veshkat në format e karbonit, azotit, oksigjenit dhe hidrogjenit. Ajo është rezultat i…

Read more

kolesteroli

Regjimi ushqimor/ Kolesteroli dhe/ose trigliceridet e larta, çfarë duhet të konsumoni

Hiperlipidemitë janë gjendje të diagnostikuara në prani të nivelit të lartë të kolesterolit dhe/ose triglicerideve në gjak. Arsyet në bazë të saj mund të jenë të shumta por mes tyre mund të përmendim: Kongjenitale, pra të pavarura nga stili i jetës. Dhe të fituara, si në pjesën më të madhe të rasteve të lidhura me ushqyerjen dhe…

Read more

regjimi ushqimor

Regjimet ushqimore mbi baza shkencore, njihuni me 5 lloje të ndryshme nga ai Mesdhetar

Regjimet ushqimore janë shumë të rëndësishme për shëndetin e njeriut, dhe ndër më të përdorurat dhe efektivet është regjimi ushqimor mesdhetar, por ka dhe alternativa të tij. Në artikullin më poshtë do flasim për regjimin ushqimor nordik, paleolitik, japonez, vegjetarian dhe pjata e Harvardit. REGJIMI USHQIMOR NORDIK Organizata Botërore e Shëndetësisë, OBSH ka folur mbi përfitimet e…

Read more

dieta mesdhetare

Çfarë duhet të hamë? Si ndikon ushqimi në mikrobiotën e zorrëve

Ushqimi që hamë ndikon shumë në strukturën dhe përbërjen e mikrobeve të zorrës sonë. Dëshmia e parë për këtë u mor nga kampionët e mikrobiotës fekale të llojeve të ndryshme gjitarësh. ÇFARË ËSHTË MIKROBIOTA E ZORRËVE? Mikrobiota e zorrëve është bashkësia e mikrobeve që jetojnë në traktin gastrointestinal. Përbëhet nga rreth 1 mijë specie të ndryshme…

Read more

Zorrët e irrituara (IBS)/ Regjimi ushqimor i FODMAP

Sindromi i zorrëve të Irrituara (angl: IBS- Irritable bowel syndrome) është një shqetësim që prek shumë njerëz duke shkaktuar simptoma si ngërçe e dhimbje barku, ënjtje, diarre ose kapsllëk. Megjithëse ndonjëherë shqetësimi është i madh, në përgjithësi nuk konsiderohet e rrezikshme, dhe deri më sot nuk njihet shkaku i saktë, nuk ka një analizë specifike për…

Read more