Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Onkologji

gist

Çfarë është GIST, apo tumori stromal gastrointestinal

GIST-et janë tumore të rralla të aparatit tretës që e kanë origjinën në pjesën muskulare të ezofagut, stomakut, zorrëve e deri në kanalin anal. Këto tumore nisin nga qelizat intersticiale të Cajal, qeliza të buta muskulare të traktit gastrointestinal, përgjegëse për lëvizjen dhe kontraktimin fiziologjik të traktit tretës. Bëhet fjalë për një patologji të rrallë që…

Read more

aktivitet fizik tumor

Rëndësia e aktivitetit fizik për pacientin me tumor

Aktiviteti fizik për pacientin onkologjik këshillohet dhe monitorohet nga një specialist deri në reduktimin apo parandalimin e efekteve sekondare të trajtimit. Flasim për një program stërvitjeje individuale, që falë efektit të saj në organizëm përmirëson shëndetin, cilësinë e jetës dhe shanset e mbijetesës për pacientin. Aktiviteti fizik për pacientin onkologjik ka katër karakteristika kryesore: Vendoset dhe mbikëqyret…

Read more