Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

COVID-19

Risite shkencore dhe mjekesore per COVID-19

ftohja covid

A është ftohja një simptomë e COVID? Si ti dallojmë?

Në stinën e dimrit është thelbësore të dallojmë një infeksion të parëndësishëm siç është ftohja, nga COVID-19. Megjithëse rekomandohet tampon për një përgjigje të saktë, duke vëzhguar disa simptoma mund të krijojmë një hipotezë për të vijuar më pas me analiza të tjera. Mos harroni! Vendimi i takon mjekut tuaj dhe është e rëndësishme të…

Read more

Molnupiravir

RISI SHKENCORE/ Shpresë për njerëzimin, rezultatet mbresëlënëse të antiviralit të parë kundër Covid-19

Kompania farmaceutike MERCK publikon lajmin se ka testuar me sukses në mënyre klinike me pacientë realë një antiviral, “Molnupiravir”. Ky antiviral në pacientët me raste mestare ose të rënda të infektimit me Covid-19 reduktoi me 50% shtrimin në spital dhe vdekjet, krahasuar me pacientët e trajtuar me placebo (grupi referencë). Molnupiravir është një medikament i administruar…

Read more

vaksina menstruacionet

Vaksina anti-Covid dhe ndikimi në menstruacione dhe ciklin menstrual

Rritja e stresit, ndryshimet e peshës, ushtrimet fizike intensive dhe sjellje të tjera të stilit të jetës ndikojnë në ciklin menstrual dhe në këto kohë pandemie të gjithë këta faktorë janë bërë të zakonshëm. Studime të ndryshme janë kryer për të zbuluar lidhjen me vetë virusin, pasi gra që u infektuan përjetuan ndryshime në kohëzgjatje, rregullsi,…

Read more

bakteri sars cov 2

RISI SHKENCORE/ Studiuesit identifikojnë bakterin e zorrës që pengon SARS-CoV-2

Studiuesit nga Koreja e Jugut kontrolluan bakteret e zakonshme të zorrëve për aktivitet kundër SARS-CoV-2 dhe gjetën një bakter që prodhon përbërje që pengojnë koronavirusin, sipas gjetjeve të reja të paraqitura në Forumin virtual Botëror të Mikrobave. “Një nga zbulimet interesante klinike është se disa nga pacientët COVID-19 treguan simptoma gastrointestinale, ndërsa të tjerët shfaqën infeksion…

Read more

vaksina

Vaksinimi, stresi dhe imuniteti

2020 ka qenë një vit i vështirë dhe të kuptosh se si do të funksionojë shpërndarja e vaksinave duket se është një stres tjetër i madh që do të ndikojë tek punonjësit e kujdesit shëndetësor pastaj ndaj popullatës së përgjithshme. Vaksinat COVID-19 u kanë ofruar njerëzve në të gjithë botën shpresë se pandemia së shpejti mund…

Read more