Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Laborator dhe Radiologji

bakteriuria

Bakteret në urinë, shkaqet dhe trajtimi

Prania e baktereve në urinë është një analizë laboratorike e quajtur bakteriuria. Kjo ndodh për shkaqe të ndryshme mes të cilave infeksioni i traktit urinar është më i shpeshtë. Bakteriuria zakonisht shoqërohet me anomali të tjera në analizat laboratorike që udhëzojnë mjekun drejt diagnozës së saktë. Këto ndryshime ndryshojnë nga prania e leukociteve dhe rruazave të…

Read more

tireoglobulina

Tireoglobulina e lartë dhe e ulët (hTg), shkaqet dhe rreziqet

Tireoglobulina (hTg) është një proteinë që prodhohet nga tiroidja. Ajo nuk prodhohet nga asnjë organ tjetër i trupit dhe përkundrazi është thelbësore për tiroiden dhe tumoret që mund të zhvillohen qoftë në tiroide apo organe të tjera (metastaza). PSE MATET TIREOGLOBULINA Matja e saj kërkohet në prani të një tumori të tiroides për të verifikuar përgjigjet…

Read more

Lidhen me tiroiden/ Antitrupat anti-tireoglobulina (anti-TG) të larta, çfarë do të thotë

Tireoglobulina është një molekulë e prodhuar nga tiroidja dhe është një pararendëse e hormoneve të tiroides (T3 dhe T4), si dhe një formë në të cilën trupi magazinon rezervat e jodit. Matja e sasisë së tireoglobulinës në gjak është e nevojshme si shënues tumoral për disa lloje kanceri të tiroides, përveçse lidhet me sëmundjen e Basedow-…

Read more

Spirometria/ Çfarë është dhe kur kërkohet. Vlerat dhe interpretimi

Spirometria është testi i zakonshëm që përdoret për të vlerësuar funksionin pulmonar dhe ka si qëllim të diagnostikojë dhe monitorojë kushtet specifike të mushkërive përmes matjes së vëllimit të ajrit që hyn dhe del përmes rrugëve të frymëmarrjes, volumit statik që zënë alveolat ( njësia bazë e mushkërisë), fluksin (d.m.th. vëllimet e ajrit të mobilizuar…

Read more

amilaza

ANALIZAT/ Amilaza e lartë e pankreasit, çfarë tregon dhe rreziqet

Një enzimë është një proteinë që vepron duke përshpejtuar shpejtësinë (katalizën) e një apo më shumë reaksioneve biologjike që ndodhin në organizëm; amilazat janë enzima që katalizojnë zbërthimin e zinxhirëve të gjatë të sheqernave (amidonit) për të përftuar fragmente më të thjeshta dhe më të shkurtra për tu përthithur nga zorrët. Pra është një kalim…

Read more

testi metakolines

Testi i Metakolinës për astmën, çfarë është dhe si kryhet

Testi i metakolinës njihet dhe me emra të tjerë, si testi i bronkoprovokimit apo testi i provokimit bronkial jospecifik. Ky test bëhet me metakolinë (emri tregtar i saj njihet si Provocholine). Përmes këtij testi përcaktohet Hiperraktiviteti bronkial dhe për rrjedhojë diagnotikimi i astmës. Gjatë procedurës, përthithet mjekimi i dhënë që shkakton një shtrëngim të rrugëve respiratore. Por…

Read more

Pajisjet diagnostikuese/ Parandalojnë sëmundjet e rënda të zemrës

Sëmundjet e zemrës janë sëmundje të cilët vazhdimisht po tkurrin popullsinë në Shqipëri, si rezultat i disa faktorëve ky faktori dominant është “STRESI”.  Për të evituar avancimin e sëmundjeve të zemrës duhet bërë një kontroll kardiologjik. Kontrollet e semundeve të zemrës realizohen më anë të pajisjeve të meposhtme:   · Elektrokardiograma (EKG). · Eko e zemrës. · Monitorimi i…

Read more

testi serologjik

Çfarë është testi serologjik dhe rëndësia e tij

Një test serologjik apo “antibody tests” janë teste laboratorike që përdoren për të përcaktuar praninë ose jo të antritrupave specifike, të cilat janë proteina specifike që lindin si pasojë e një infeksioni të caktuar. Antitrupat përgjithësisht gjenden në gjakun e njerëzve pas kalimit të infeksionit specifik dhe prania e tyre përgjithësisht tregon se sistemi imun…

Read more

Anestezia/ Njihuni me pajisjen më të përfolur që ju vë menjëherë në “gjumë” përpara kirurgjisë

Siç e dimë një pacient i cili do kryejë një operacion apo kirurgji invazive, aplikimi i narkozës ose anestezise gjenerale është e rëndësishme. Anestezia shkakton paralizë temporare (të përkohshme) duke e cuar pacientin siç i themi ndryshe në “Gjumë të manaxhuar”. Aplikimi i anestezisë realizohet në rastin e kryerjen së një operacioni kirurgjikal sa më efektiv,…

Read more

Si funksionon pajisja që monitoron vlerën e oksigjenit në gjakun e pacientit të infektuar me Covid-19

Covid -19 Corona tashmë është kthyer në një pandemi e cila globalisht po shkakton dëme të mëdha jetësh njerëzore dhe recesion të thelluar ekonomik, por me sa duket gradualisht aktiviteti i tij po dekrementohet, meritë kjo e së cilës konsiderohet “Imuniteti i Tufës” pra ky gur kilometrik cili po kalohet gradualisht dhe kuptohet vaksina është…

Read more