Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hematologji

gjak

Dita ndërkombëtare e sëmundjeve të rralla/ Testet gjenetike dhe këshillimi gjenetik në sëmundjet e rralla gjenetike

Sëmundjet e rralla janë realisht jo të rralla. Megjithëse individualisht karakterizohen nga një prevalencë e ulët, numri i tyre rezulton në një komunitet të prekur prej 30 milion personash vetëm në Europë, duke paraqitur prioritet në shëndetin publik. Përkufizimi ndryshon në vende të ndryshme, por në Europë një sëmundje quhet e rrallë kur prek 1 në…

Read more

fibrinogjeni

Bllokon enët e gjakut për të ndalur gjakderdhjen, roli i Fibrinogjenit në organizëm

Fibrinogen është një kompleks glikoproteinik, që prodhohet në mëlçi. Ai qarkullon në gjak. Gjatë dëmtimit të indeve dhe enëve të gjakut, konvertohet në mënyrë enzimatike nga trombina në fibrinë dhe më pas në një mpiksje gjaku të bazuar në fibrinën. Funksioni i tij kryesisht është për të bllokuar enët e gjakut për të ndaluar gjakderdhjen.…

Read more

Hematokriti

E lidhur me hemorragjinë/ Pse duhet analiza e fibrinogjenit dhe çfarë tregojnë vlerat

Fibrinogjeni është një proteinë e pranishme në gjak, roli kryesor i së cilës është i lidhur me hemostazën, pra grupi i proceseve fiziologjike që nuk lejon humbjen e gjakut (hemorragjinë) në çdo pjesë të trupit. Nga ana kimike bëhet fjalë për një proteinë glikolizuese (glikoproteinë) që prodhohet në mëlçi dhe në qelizat endoteliale në formën e…

Read more

imunodeficence

Kemi dëgjuar shpesh për imunitet të dobët, por çfarë është imunodefiçenca

Termi imunodefiçencë grupon së bashku një seri gjendjesh klinike të karakterizuara nga një reagim i pamjaftueshëm imunitar ndaj patogjenëve që mund të sulmojnë potencialisht trupin tonë; këto gjendje shfaqen në përgjithësi me një ndjeshmëri më të madhe ndaj infeksioneve dhe janë pasojë e ndryshimeve sasiore dhe cilësore të një apo më shumë komponentëve të përgjigjesh…

Read more

shoku hipovolemik

Gjendja e shokut hipovolemik/ Shkaqet, simptomat, rreziqet dhe trajtimi

Me fjalën “shok” (angl: Shock) kuptojmë një gjendje çekuilibri qarkullues ku organet nuk marrin sasinë e mjaftueshme të gjakut dhe oksigjenit që përmban, për pasojë vuajnë dhe në mungesë të një trajtimi, shkaktohet vdekja. Në terma mjekësore një ulje e furnizimit me gjak përcaktohet si një reduktim i perfuzionit (qarkullimit) apo thjesht hipoperfuzion. Në rast shoku…

Read more

gjak

Humbja kronike e gjakut

Njeriu është i ndërtuar që të mos humbasi normalisht gjak në asnjë vend. E vetmja humbje fiziologjike e gjakut është tek gratë në periudhën riprodhuese me anë të një Cikli Menstrual të rregullt në kohë dhe sasi. Çdo humbje gjaku, qoftë dhe me Ciklin Menstrual me shpeshtësi dhe sasi gjaku më të madhe, është patologjike.…

Read more