Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ortopedi dhe Fizioterapi

ecja pediatrike

KËSHILLAT E FIZIOTERAPISTES/ Problemet e ecjes në moshën pediatrike

Ecja përcaktohet si sekuenca të përsëritura të lëvizjeve të gjymtyrëve, avancimi i trupit përpara në mënyrë të sigurt me shpenzim minimal të energjisë, e përsëritur ose ciklike. Ajo shërben si një kujtesë e kompleksitetit të lëvizjes me dy këmbë të njeriut që është në mënyrë unike funksionale dhe efikase. Detyrat kryesore të ciklit të ecjes: 1. Mbajtja…

Read more

hipotiroide ushtrime

Hipotiroidizmi dhe aktiviteti fizik, ushtrimet që këshillohen

Sporti është një nga aktivitetet themelore për një jetë të shëndetshme. Disa sëmundje apo gjendje mund të kufizojnë rezistencën dhe fuqinë, si për shembull shqetësimet e tiroides. Hipotiroidizmi dhe aktiviteti sportiv është një raport i mundur, por duhet të keni parasysh disa faktorë. Tiroidja hipoaktive, një tjetër emër me të cilën është e njohur kjo sëmundje…

Read more

dhimbja cervikogjene

DHIMBJA CERVIKOGJENE/ Dhimbja e kokës me origjinë nga qafa

Fizioterapisti Fitim Sinani sjell në këtë intervistë të dhëna interesante lidhur me dhimbjen cervikogjene, apo e thënë ndryshe dhimbje e kokës me origjinë nga qafa. Ai sqaron se çfarë ëshë kjo dhimbje, kush preket më shumë dhe si trajtohet.   Cfarë është dhimbja e kokës me origjinë nga qafa? -Na ka ndodhur të gjithëve të vuajmë nga dhimbjet e…

Read more

aktivitet fizik tumor

Rëndësia e aktivitetit fizik për pacientin me tumor

Aktiviteti fizik për pacientin onkologjik këshillohet dhe monitorohet nga një specialist deri në reduktimin apo parandalimin e efekteve sekondare të trajtimit. Flasim për një program stërvitjeje individuale, që falë efektit të saj në organizëm përmirëson shëndetin, cilësinë e jetës dhe shanset e mbijetesës për pacientin. Aktiviteti fizik për pacientin onkologjik ka katër karakteristika kryesore: Vendoset dhe mbikëqyret…

Read more

rakitizem

Çfarë është rakitizmi? Domethënia, simptomat dhe trajtimi

Rakitizmi është një gjendje që prek më shumë zhvillimin e kockave në moshën foshnjore. Shkakton dhimbje, zvogëlim të ritjes dhe formim të kockave të dobëta, të paafta për të mbajtur peshën e trupit. Mungesa e kalciumit dhe vitaminës D është arsyeja më e zakonshme e shfaqjes së rakitizmit, me përjashtime në të cilat gjendet një defekt gjenetik…

Read more

Metatarsalgjia, dhimbja e shputës së këmbës. Simptomat dhe trajtimi

Nga ana anatomike këmba kë një strukturë kockash të formuar nga: Këmba e pasme: që përbëhet nga thembra dhe talusi Mesi i këmbës: i ndërtuar nga kocka kuboide, navikulare dhe tre kuneiformat Pjesa e përparme e këmbës: që përbëhet nga kocka metatarsale dhe nga pesë falangat pra, gishtat e këmbës. Metatarsalgjia është një gjendje e dhimbshme e llojit inflamator…

Read more

kyci kembes kavilja

Dhimbja e kaviljes (kyçit të këmbës), nga se shkaktohet

Kavilja (kyçi i këmbës) është një tërësi komplekse kockash, ligamentesh, tendinash dhe muskujsh. Ajo është mjaftueshëm e fortë për të mbajtur peshën trupore dhe për të lejuar lëvizjen, prandaj dhe është një kyç veçanërisht i prirur për dëmtime e lëndime, duke qenë vazhdimisht pika e veprimit të peshës trupore. Mes faktorëve të rrezikut mund të kujtojmë…

Read more

Nervi shiatik/ Ushtrime fizike që ju ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve

Ushtrimet e moderuara fizike konsiderohen të shkëlqyera për të qetësuar dhimbjet e nervit shiatik edhe pse mund të duket e çuditshme. Sipas një artikulli të publikuar në Cochrane Library, aktiviteti fizik në përgjithësi është i nevojshmë për të qetësuar dhimbjet fizike. Në këtë kuptim, ushtrimet e moderuara dhe të vazhdueshme ndihmojnë në reduktimin e presionit…

Read more