Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sëmundje infektive

ftohja covid

A është ftohja një simptomë e COVID? Si ti dallojmë?

Në stinën e dimrit është thelbësore të dallojmë një infeksion të parëndësishëm siç është ftohja, nga COVID-19. Megjithëse rekomandohet tampon për një përgjigje të saktë, duke vëzhguar disa simptoma mund të krijojmë një hipotezë për të vijuar më pas me analiza të tjera. Mos harroni! Vendimi i takon mjekut tuaj dhe është e rëndësishme të…

Read more

rsv ftohje

Çfarë është RSV, virusi i ftohjes që prek fëmijë e të rritur

Virus Sincicial Respirator (Syncitial Respirator Virus) i njohur gjerësisht me shkurtimin RSV është një virus respirator i zakonshëm dhe që shkakton infeksione në mushkëri dhe në përgjithësi në rrugët e frymëmarrjes. Ai është virusi përgjegjës për ftohhjen, por nëse prek rrugët e poshtme të frymëmarrjes mund të shkaktojë infeksione serioze, si polmoniti apo bronkioliti. Për shkak…

Read more

Molnupiravir

RISI SHKENCORE/ Shpresë për njerëzimin, rezultatet mbresëlënëse të antiviralit të parë kundër Covid-19

Kompania farmaceutike MERCK publikon lajmin se ka testuar me sukses në mënyre klinike me pacientë realë një antiviral, “Molnupiravir”. Ky antiviral në pacientët me raste mestare ose të rënda të infektimit me Covid-19 reduktoi me 50% shtrimin në spital dhe vdekjet, krahasuar me pacientët e trajtuar me placebo (grupi referencë). Molnupiravir është një medikament i administruar…

Read more

vaksina menstruacionet

Vaksina anti-Covid dhe ndikimi në menstruacione dhe ciklin menstrual

Rritja e stresit, ndryshimet e peshës, ushtrimet fizike intensive dhe sjellje të tjera të stilit të jetës ndikojnë në ciklin menstrual dhe në këto kohë pandemie të gjithë këta faktorë janë bërë të zakonshëm. Studime të ndryshme janë kryer për të zbuluar lidhjen me vetë virusin, pasi gra që u infektuan përjetuan ndryshime në kohëzgjatje, rregullsi,…

Read more

sifilizi

Sifilizi tek meshkujt dhe femrat, simptomat dhe trajtimi

Sifilizi është një sëmundje seksualisht e transmetueshme e shkaktuar nga bakteri Treponema pallidum. Ai prek meshkujt e femrat në zona të ndryshme të trupit si zona gjenitale, buzë, gojë e anus. Në përgjithësi transmetimi bëhet përmes raportit seksual me pacientin e infektuar, por infektimi mund të ndodh dhe nga nëna te fetusi gjatë shtatzënisë. Faza fillestare e…

Read more

suramin

Të njohim ilaçet/ Suramin, antivirali që po studiohet për COVID-19

Shkencëtarët janë duke kërkuar me patjetër një antiviral efektiv për të luftuar COVID-19, i cili tashmë ka shkaktuar miliona vdekje në të gjithë botën. Në një studim të botuar kohët e fundit sqarohet mekanizmi i frenimit të SARS-CoV-2 nga një frenues jo-nukleotid i quajtur SURAMIN. Krahasuar me SARS-CoV dhe MERS-CoV, sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus…

Read more