Kategorite

Me te lexuarat

Nga dr. Altin Ndrio/ Vaksina një lehtësim për sistemin shëndetësor dhe jetën e qytetarëve

Vaksina është një përgatitje biologjike që siguron imunitet të fituar, aktiv ndaj një sëmundjeje të veçantë. Vaksina përmban zakonisht një agjent që i ngjan një mikroorganizmi shkaktar të sëmundjes dhe shpesh bëhet nga forma të dobësuara ose të vdekura të mikrobit, toksinave të tij ose një prej proteinave sipërfaqësore të tij.

MEKANIZMI I VEPRIMIT

Dallimet kryesore midis vaksinave – Mënyra se si ato e shtyjnë trupin të fitojë imunitet.

– Disa vaksina do të funksionojnë në mënyrën tradicionale, ne te cilat injektohen përbërës të virusit dhe sistemi imunitar i njeh ata si subjekte të huaja, duke krijuar mbrojtje kundër tyre.

– Vaksinat e tjera, quhen mARN (mesazhere) dhe injektojnë informacion që lejon trupin të krijojë një përbërës të virusit, i cili do të çojë në zhvillimin e mbrojtjes nga ana e sistemit imunitar.

 

STUDIMET

Koha minimale gjatë së cilës vaksinuesit u ndoqën pas marrjes së dozës së dytë, ishte 8 javë. Kjo periudhë tejkalon 6 javë, kohë gjatë së cilës efektet anësore zakonisht shfaqen pas marrjes së vaksinave.

Nuk u vërejtën efekte anësore të rëndësishme (frekuencë ose rrezikshmeri) që te vene ne rrezik sigurinë e tyre.

• Efikasiteti

• Kostoja

• Ruajtja dhe magazinimi

PLANI I VAKSINIMIT

• Uljen e vdekshmerise dhe shtrimeve ne spital nga Covid- 19

• Uljen e valeve te infektimit dhe te incidences ne vend

• Minimizimin e impaktit nga Covid-19 ne sistemin shendetesor dhe ne shoqeri

• Kujdes – Probleme

PYETJE QE ENDE NUK KANE MARRE PERGJIGJE

• Çdo te thote 95% i efektshem?
• Çfare sasie e antitrupave arrin imunitetin mbrojtes?
• Sa kohe zgjat imuniteti mbrojtes?
• Doza e vaksines ishte e mjaftueshme per popullata specifike (mosha, semundjet etj.)?
• Nga cila moshë mund të merret vaksina dhe cilët fëmijë duhet ta bëjnë?

 

 

Një artikull nga dr. Altin Ndrio,

patolog klinik në spitalin

universitar São João, Porto – Portugali

 

Shënim: Prezantimi i dr. Ndrios

është bërë në Takimin e Mjekëve të Diasporës