Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: covid 19

suramin

Të njohim ilaçet/ Suramin, antivirali që po studiohet për COVID-19

Shkencëtarët janë duke kërkuar me patjetër një antiviral efektiv për të luftuar COVID-19, i cili tashmë ka shkaktuar miliona vdekje në të gjithë botën. Në një studim të botuar kohët e fundit sqarohet mekanizmi i frenimit të SARS-CoV-2 nga një frenues jo-nukleotid i quajtur SURAMIN. Krahasuar me SARS-CoV dhe MERS-CoV, sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus…

Read more

vaksinat anticovid

Vaksinat anti-COVID/ Të gjitha pyetjet dhe përgjigjet që mund të keni

Ndërsa procesi i vaksinimit vazhdon, ju mund të keni shumë pyetje në lidhje me vaksinat. Më poshtë janë disa nga përgjigjet e pyetjeve më të shpeshta që bëhen. Sa efektive janë vaksinat? Studimi më i fundit mbi efektin e vaksinave nga Shëndeti Publik Angli (PHE) tregoi se vaksinat ofrojnë një nivel të lartë të mbrojtjes, ato zvogëlojnë…

Read more

varianti britanik

U konfirmua prezenca në Shqipëri, çfarë duhet të dimë për variantin britanik

Varianti britanik është një nga tre variantet e SARS-CoV-2 që është përhapur tashmë në 70 vende të botës e zyrtarisht prezenca e saj në Shqipëri u konfirmua më 11 mars 2021, një vit pasi OBSH e shpalli koronavirusin pandemi. Nëse nga njëra anë disa mutacione duken “pak domethënëse”, nga ana tjetër ka mutacione që kanë rëndësi…

Read more

Nga dr. Altin Ndrio/ Vaksina një lehtësim për sistemin shëndetësor dhe jetën e qytetarëve

Vaksina është një përgatitje biologjike që siguron imunitet të fituar, aktiv ndaj një sëmundjeje të veçantë. Vaksina përmban zakonisht një agjent që i ngjan një mikroorganizmi shkaktar të sëmundjes dhe shpesh bëhet nga forma të dobësuara ose të vdekura të mikrobit, toksinave të tij ose një prej proteinave sipërfaqësore të tij. MEKANIZMI I VEPRIMIT Dallimet kryesore…

Read more

Si koronavirusi e transformon qelizën e shëndoshë në një minifabrikë të COVID-19

Covid-19, Corona, është një virus agresiv me përmasa 9-12 nm, e cila nënkupton një përmasë jashtëzakonisht e vogël e cila mund të shihet vetëm me mikroskop intensiv elektronik. Pra 9 nm d.m.th 0,0000000009 metër (diametër) ose një e një miliarda e metrit. N.q.s. do të bënim një krahasim shumë interesant me trashësinë e një fije floku, atëherë…

Read more

Këshillat e dr. Blenard Nonaj për shtatzëninë në kohën e pandemisë

Situata e rëndë e Covid-19 ngre probleme dhe shqetësime për shëndetin e qytetarëve në përgjithësi, por në veçanti kujdesi kërkohet tek nënat shtatëzana dhe ato me bebe të porsalindura. Fakti që edhe shkenctarët deklarojnë se njerzimi duhet të mësohet të bashkëjetojë me virusin dhe të ruhet prej tij, kërkon që mjekët dhe ekspertët e fushave…

Read more

terapia dhimbjes

Një lajm që jep shpresë/ Vaksina e Pfizer dhe BioNTech, e para që mbron nga COVID-19

Një lajm i shumëpritur nga të gjithë dhe që shpresojmë të jetë po aq efektive sa thonë krijuesit e saj. Një analizë e parakohshme tregon se vaksina e parë efektive për koronavirusin mund të parandalojë më shumë se 90 për qind të njerëzve që të infektohen. Krijuesit e saj, Pfizer dhe BioNTech e përshkruajnë si "një…

Read more