Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: covid 19

tamponi koronavirus

Flitet kaq shumë për tamponët e COVID-19, ja çfarë duhet të dimë

Në Wuhan, një qytet kinez me 11 milionë banorë, në mes të dhjetorit 2019 u verifikuan një seri rastesh që atëherë përcaktohet si një “polmonit nga shkaqe të panjohura”. U deshën javë për të izoluar agjentit përgjegjës të këtij polmoniti që në fillim të 2020 do të njihej si një formë virale e koronavirusit. Koronavirusi është…

Read more

covid 19 ACE2

“Ka shpresë për këtë pandemi të tmerrshme”, zbulimi i shkencëtarëve që bllokon “portën hyrëse” të koronavirusit

Një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë të drejtuar nga shkencëtari i Universitetit British Columbia, Dr. Josef Penninger ka zbuluar një ilaç testues që bllokon në mënyrë efektive derën qelizore që përdor SARS-CoV-2 për të infektuar. Zbulimet janë publikuar në Cell, dhe janë premtues si një trajtim i aftë të ndalë infektimin e hershëm nga koronavirusi i ri, i…

Read more

Aftësia përhapëse e koronavirusit, kush është rreziku i vërtetë

Shkencëtarët e të gjithë botës po konkurrojnë për të frenuar aftësinë e përhapjes së koronavirusit, i cili ka ngritur alarmin në të gjithë botën. Janë të ndryshme frontet për të sulmuar këtë agjent infektiv, mes të cilëve izolimi socia, higjiena e duarve, masat parandaluese, zhvillimi i një vaksine. Megjithatë, një gjë është e sigurtë: armiku duhet…

Read more

ermal xhaho

Dr. Ermal Xhaho sjell në shqip studimin: Rekomandime mbi terapinë intensive të pacientëve me COVID 19

Një studim interesant i Institutit Robert Koch lidhur me rekomandimet mbi terapinë intensive të pacientëve me COVID 19 vjen në shqip nga doktori Ermal Xhaho. Dr. Ermali është mjek ORL dhe Kirurgji plastike të fytyrës Schön Klinik Düsseldorf. Ai është një nga mjekët që po jep një kontribut në përballjen me pandeminë në Gjermani, por në…

Read more

COVID-19 “pushton” botën, por çfarë janë viruset dhe si vepron ai i gripit

Virus në latinisht d.m.th helm. Viruset qëndrojnë ne mes kufirit të së gjallës dhe të pagjallës. Viruset kane forma të ndryshme : cilindrike dhe ovale. Ato në kushte të caktuara paraqesin veti të së gjallës, në kushte të caktuara paraqiten si substancë. Viruset nuk kanë ndërtim qelizor, por përbëhen vetëm nga acidi nukleinik dhe membrana…

Read more