Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: covid 19

hipokondria

COVID-19 dhe virozat e stinës, mjeku Tritan Kalo: Çfarë duhet të kemi kujdes

Mjeku i njohur Tritan Kalo jep këshillat e tij për stinën e vjeshtës ku krahas një rizgjimi të COVID-19 vijnë dhe virozët e stinës. Ai thotë se infeksionet prekin të gjitha moshat dhe përhapen lehtësisht por ja se çfarë duhet të kemi parasysh. SHKRIMI I MJEKUT TRITAN KALO* KOHË KOVIDIANE…..28.09.2020 e në vijim…..KUJTESË sidomos për rastet me…

Read more

Blendi toska

Pacientët mund të pësojnë tromboemboli polmonare, dr. Blendi Toska: Rëndësia e antikoagulimit në trajtimin e COVID-19

Dr. Blendi Toska përmes një studimi të realizuar mbi trajtimin e pacientëve me COVID-19 shpjegon dhe rëndësinë e Heparinës në trajtimin e pacientëve të infektuar që janë në terapi intensive. Në këtë studim dr. Toska tregon veprimin e saj si antikoagulant duke shërbyer për të ndaluar formimin e trombeve apo procesin e trombozës vaskulare. Statusi i hiperkoagulimit…

Read more

varësia alkool

Varësia nga alkooli, lojërat etj., si ta menaxhosh gjatë karantinës

Izolimi i nevojshëm për të këputur zinxhirin e transmetimit të koronavirusit ka sjellë vështirësi të reja; një prej tyre është dhe menaxhimi i varësisë gjatë karantinës e flasim për varësi nga alkooli, drogërat, duhanpirja apo dhe lojërat. Këtu futet gjithashtu një spektër i gjerë i shëndetit mendor, ku gjejmë dhe dhunën mes mureve të shtëpisë, ankthin,…

Read more

ngarkesa virale

Çfarë është dhe pse duhet ta njohim ngarkesën virale? E rëndësishme dhe për COVID-19

Ngarkesa virale, teknikë e përdorur në biokimi, të jep mundësinë e njohjes së sasisë së virusit të pranishëm në brendësi të një organizmi. Ajo është një e dhënë shumë e rëndësishme që duhet pasur parasysh nga mjeku infeksionit. Në baz të vlerës së ngarkesës virale, një mjek mund të kuptojë nëse po funksionon trajtimi që…

Read more

Blendi toska

Rapid Test për COVID-19, Dr. Blendi Toska: Ky testim do të ndihmonte në depistimin dhe gjurmimin në kohë më të shpejtë

Në këto ditë janë kthyer në heronjtë e të gjithëve ne, e sidomos të pacientëve që ata kurojnë. Flasim për mjekët dhe infermierët që janë në frontin e parë të luftës ndaj koronavirusit. Tashmë prej kohësh po flitet për testet serologjike që aktualisht në Shqipëri po bëhen tek mjekët e Infektivit. Mjeku i përgjithshëm Blendi…

Read more

maska prej cope

Maskat prej cope po përdoren kaq shumë, po çfarë gabimesh bëjmë?

Autoritetet si Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjevedhe Organizata Botërore e Shëndetësisë japin alarmin: disa njerëz bëjnë gabim që në vendosjen e maskës prej cope: edhe pse ato janë një mjet efikas për të parandaluar përhapjen e COVID-19, një përdorim i gabuar i tyre e dobëson këtë efikasitet. Në ditët e fundit është këshilluar të…

Read more

semundje zemra

Patologjitë kardiovaskulare dhe COVID-19, çfarë duhet të kenë kujdes

Së fundmi është vënë re një shqetësim në rritje për pacientët e prekur nga sëmundjet kardiovaskulare. Ekspertët kanë hartuar një sërë rekomandimesh përsa i përket lidhjes mes personave me patologji kardiovaskulare dhe COVID-19, për të shpjeguar më mirë këtë infeksion të ri dhe pak të njohur. Siç është vënë re, OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) e…

Read more

koronavirusi ilacet

Si trajtohen të sëmurët me COVID-19, ilaçet e mundshme për koronavirusin

Ka një debat të madh në botë sot lidhur me ilaçet që përdoren për koronavirusin. Qoftë në botën shkencore dhe atë politike, ka mendime kontradiktore mbi përdorimin efektiv të këtyre trajtimeve. Siç ndodh në rastet e sëmundjeve virale, nuk ka një trajtim specifik për koronavirusin. Shkenca është në kërkim të një ilaçi, apo një kombinimi ilaçesh,…

Read more