Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mirëqenie

autizmi

Çrregullimet e Spektrit të Autizmit / Të gjithë jemi spektër, është koha ta pranojmë!

Prilli është muaji Blu dedikuar çrregullimeve të spektrit të Autizmit, çrregullim për të cilin kemi dëgjuar të thuhet se është njëra ndër sfidat e këtij shekulli, cfarë janë këto çrregullime,a po rritet apo nuk po rritet numri i fëmijëve të prekur me autizëm, ngatërresat që i bëhen këtij spektri, terapitë që duhet të ndiqen dhe…

Read more

INTELIGJENCA ARTIFICIALE

RISI SHKENCORE/ Njihuni me inteligjencën artificiale

Shumica e njerëzve nuk janë shumë të njohur me konceptin e inteligjencës artificiale (AI). Inteligjenca artificiale (AI) është një fushë e shkencave kompjuterike që merret me krijimin e makinave inteligjente që punojnë dhe reagojnë si njerëzit. Pavarësisht mungesës së gjerë të njohjes së saj Inteligjenca Artificiale është një teknologji që po transformon çdo fushë të…

Read more

hyperemesis kanabis

Sindroma e Hyperemesis nga kanabinoidët, çfarë është dhe si trajtohet

Abuzimi me marijuanën apo kanabisin provokon një sërë pasojash sistemike në trupin tonë. Disa pasoja janë pak të njohura, si hyperemesis (shën. redaksisë për kuptimin: shtim i të vjellave dhe të përzierave) nga kanabinoidët, një gjendje bezdisëse në fakt. Hyperemesis nga kanabinoidët është një sindromë që shfaqet tek konsumatorët kronikë të marijuanës. Karakterizohet nga episode të…

Read more

rsv ftohje

Çfarë është RSV, virusi i ftohjes që prek fëmijë e të rritur

Virus Sincicial Respirator (Syncitial Respirator Virus) i njohur gjerësisht me shkurtimin RSV është një virus respirator i zakonshëm dhe që shkakton infeksione në mushkëri dhe në përgjithësi në rrugët e frymëmarrjes. Ai është virusi përgjegjës për ftohhjen, por nëse prek rrugët e poshtme të frymëmarrjes mund të shkaktojë infeksione serioze, si polmoniti apo bronkioliti. Për shkak…

Read more

Ushqimi ndikon jo vetëm shëndetin!

Trupi juaj është një ekosistem, por gjithashtu është i lidhur me ekosistemin e madh planetar në të cilin jetojmë. Ushqimi që hamë nuk është vetëm një zgjedhje personale, por lidhet me pothuajse gjithçka që na rrethon dhe na intereson. Zgjedhjet tona personale kanë pasoja Globale! Çfarë bëjmë me trupat tanë ja bëjmë Planetit dhe atë që bëjmë me…

Read more

siguria ushqimore

Pse është i rëndësishëm dhe çfarë duhet të dimë për sigurinë ushqimore

Siguria ushqimore është disiplina që ka si detyrë të sigurojë cilësinë e ushqimeve sipas përbërjes së mikroorganizmave. Një nga rreziqet kryesore që vjen nga konsumi i shumë ushqimeve është mundësia që brenda tyre të rriten mikroorganizma të dëmshëm për shëndetin e njeriut. Këto organizma mund të riprodhohen, gjenerojnë lëndë toksike dhe të kolonizohen në aparatin tretës…

Read more