Kategorite

Me te lexuarat

Vaksinimi, stresi dhe imuniteti

vaksina

2020 ka qenë një vit i vështirë dhe të kuptosh se si do të funksionojë shpërndarja e vaksinave duket se është një stres tjetër i madh që do të ndikojë tek punonjësit e kujdesit shëndetësor pastaj ndaj popullatës së përgjithshme.

Vaksinat COVID-19 u kanë ofruar njerëzve në të gjithë botën shpresë se pandemia së shpejti mund të marrë fund. Vaksinat COVID-19 të aprovuara aktualisht kërkojnë dy doza. Kjo kohë vonesë ndërmjet fazës suaj të parë dhe të dytë mund të mbushet me stres dhe padurim, mes ndryshimit të udhëzimeve për shëndetin publik dhe pasigurisë se kur do të keni imunitet kundër virusit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të gjeni mënyra për ta mbajtur atë stres larg jo vetëm për mirëqenien tuaj emocionale, por edhe për t’u siguruar që të merrni përfitimet e plota të vaksinës. Ja se çfarë duhet të dini për marrëdhëniet midis stresit dhe imunitetit, së bashku me disa këshilla për ta lehtësuar mendjen tuaj në mes dy dozave tuaja të vaksinës COVID-19.

Ndjesia e stresit për çdo kohë, qoftë disa ditë apo shumë javë, mund të dobësojë sistemin imunitar. Mund të ndikojë në mënyrat në të cilat trupi i përgjigjet baktereve, viruseve, madje edhe vaksinave. Më 12 janar, u publikua një konkluzion mbi stresin psikologjik nga Universiteti Shtetëror i Ohajos, ku studiuesit shikuan studime me vlerë 30 vjet mbi mënyrat se si faktorët e mjedisit dhe shëndeti individual dhe mendor mund të ndikojnë në reagimin imunitar të një personi ndaj vaksinave. Autorët gjetën “prova të forta” se stresi, depresioni dhe kushtet e tjera të shëndetit mendor mund ta bëjnë trupin të zgjasë më shumë për të zhvilluar imunitetin në përgjigje të një vaksine dhe të zvogëlojë sa zgjat ai imunitet. Punimi gjithashtu tregoi se faktorët psikologjikë luajtën një rol në përhapjen dhe ashpërsinë e efekteve anësore nga vaksinat.

Lexo edhe- Vaksinat anti-COVID/ Të gjitha pyetjet dhe përgjigjet që mund të keni

Meqenëse studimet treguan rezultate të ngjashme në shumë vaksina të ndryshme, autorët thonë se gjetjet mund të përgjithësohen edhe për vaksinat COVID-19. Kjo do të thotë që nivelet e larta të stresit mund t’i bëjnë vaksinimin më pak efektiv si në nivelin individual ashtu edhe në publikun e gjerë.

Mbajtja e niveleve të ulëta të stresit mund të ndihmojë në ngritjen e trupit tuaj për të zhvilluar një përgjigje të fuqishme ndaj vaksinës COVID-19 dhe t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë, në përgjithësi.
Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit mendor sugjerojnë përdorimin e teknikave të menaxhimit të stresit ndërmjet dozave tuaja të vaksinës COVID-19 (ose gjatë çdo kohe tjetër të rrënimit të nervave). Këtu janë disa për të provuar.

Përqendrohuni tek gjërat që mund të kontrolloni
Ka shumë gjëra që janë jashtë kontrollit tonë gjatë procesit të vaksinimit, si dhe pandemisë në përgjithësi. Përqendrimi në atë që mund të kontrolloni, sesa në atë që nuk e kontrolloni dot, mund të ndihmojë në uljen e niveleve të stresit tuaj.

Pushoni mjaftueshëm
Asgjë nuk e rrit stresin dhe ankthin ashtu si mungesa e gjumit dhe një pushimi të mirë. Mundohuni të flini 7-9 orë gjumë çdo natë midis dozave të vaksinave COVID-19 për të ndihmuar në përballimin e stresit. Një pushim i mirë gjatë natës rinon trupin dhe mendjen dhe mund të na lejojë të gjejmë mënyra të reja për të zgjidhur problemet ekzistuese. Plus, hulumtimet tregojnë se gjumi i mjaftueshëm gjatë kohës së vaksinimit mund të ndihmojë trupin tuaj që t’i përgjigjet një vaksine në mënyrë më efektive.

Ushtroni Teknikën e Mirënjohjes
Mirënjohja mund të jetë një mjet i dobishëm për të frenuar stresin dhe për të rritur qëndrueshmërinë tuaj emocionale. Ju mund ta filloni këtë praktikë duke shkruar një listë të gjërave për të cilat ndiheni mirënjohës. Konkretisht përfshirja e mundësisë për të marrë këtë vaksinë, të cilën të tjerët nuk e kanë akoma të disponueshëm, në listën tuaj të mirënjohjes mund të ndihmojë në zbutjen e çdo ndjenje negative të stresit për të pritur dozën e dytë.

*Artikulli është i bazuar në burimet e terapisë njohëse e sjelljes (CBT) si dhe nga VeryWellMinde.

Por cili është mendimi im si Punonjëse Sociale në Shëndetësi , dhe Terapiste e Shëndetit Mendor?
Sigurisht, ndjenjat e lidhura me marrjen e vaksinës nuk janë thjesht fizike; unë personalisht vaksinimin do e shikoja si përvojë të çlirimit dhe lehtësimit emocional. Edhe pse shkencëtarët ende po mësojnë se sa vaksinat e miratuara nga qeveria zvogëlojnë transmetimin e koronavirusit, provat tregojnë se efikasiteti i tyre kundër sëmundjes është fenomenal. Unë personalisht këshillat më lart të bazuara në psikologjinë pozitive i aplikoj shumë në këto kohë që akoma vaksinimi nuk ka filluar për moshat e reja , fokusohem pa fund në gjërat që un mundem ti ndryshoj dhe punoj fort për to duke lënë në një anë ato që nuk janë në dorën time , bej një gjumë të mirë dhe të që të për të balancuar shëndetin tim mendor dhe për të imunizuar trupin tim , dhe jam shumë mirënjohëse për gjërat që jeta më ka ofruar të njëjtën metodë do të përdor edhe mes dy fazave te vaksinës kur të vaksinohem edhe pse e kam kaluar sfidën me Covid -19 , vazhdoj ndjekjen e udhëzimeve të shëndetit publik, si mbajtja e maskës dhe distancimi fizik. Këto masa jo vetëm që do të më ndihmojë të mbrohem ndërsa trupi do ndërtoj një përgjigje imune ndaj vaksinës, por gjithashtu do të më ndihmojë të ndihem më e sigurtë gjatë kësaj kohe stresuese. Edhe pse me vaksinën jemi shumë pak të njohur siç ishim në fillim të pandemisë me Covid 19 , pasi kemi vetëm një vit që po përballemi me të ndoshta është shpejtë që të flasim për vaksinën , por kur të arrijmë drejtë një imunizimi nëpërmjet kësaj vaksine mendoj se psikologjikisht do jemi më të qetë dhe më të lirë. Shpresoj që këndvështrimi im të jetë ndihmë për ju për të menduar pozitivisht. Qëndroni të qetë dhe të sigurt!

Një artikull nga Irena Danjolli