Kategorite

Me te lexuarat

Rekomandimi/ Të aplikohet fluori në dhëmbët e fëmijëve më të vegjël se 5 vjeç

fluorizim

Task Forca e Shërbimeve Prandaluese në SHBA ka publikuar një rekomandim për ndihmuar klinikat e kujdesit parësor që të mbrojnë shëndetin oral të pacientëve të moshës pediatrike.

Në mënyrë të veçantë, rekomandohet që klinikat e kujdesit parësor të aplikojnë fluorizimin në dhëmbët e të gjithë fëmijëve të moshës më të vegjël se 5 vjeç. Ata gjithashtu rekomanduan që profesionistët e kujdesit shëndetësor të përshkruajnë suplemente fluori me gojë për fëmijët e moshës 6 muaj deri në 5 vjeç, dhe kjo për shkak se furnizimi me ujë ka mungesë fluori .

Task forca tha se nuk kishte prova të mjaftueshme për të rekomanduar për ose ndaj klinikave të kujdesit parësor që shqyrtojnë fëmijët e moshës më të vegjël se 5 vjeç për kariesin dentar.

Të dhënat e sondazhit nga 2011 në 2016 treguan se prevalenca e kariesit dentar midis fëmijëve në SH.B.A. të moshës 2 deri në 5 vjeç ishte 23%, duke i bërë ato sëmundjen kronike më të zakonshme tek fëmijët. Shqetësimet lidhur me dhëmbët shkaktojnë humbjen e 50 milion orëve shkollore në vit, sipas task forcës.

Lexo edhe- Dr. Klodiana H. Dyrmishi: Fluorizimi i dhëmbëve tek fëmijët, pse është i domosdoshëm

“Përdorimi i fluorit për të ndihmuar në parandalimin e kaviteteve në fëmijët e vegjël është e thjeshtë dhe e lehtë për t’u bërë nga klinikat e kujdesit parësor”, tha anëtarja Martha Kubik, PhD, RN, drejtore e Shkollës së Infermierisë në Kolegjin e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të Universitetit George Mason në një njoftim për shtyp.

“Meqenëse prishja e dhëmbëve mund të ndikojë negativisht në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve, këto ndërhyrje janë të rëndësishme për të ndihmuar në ruajtjen e shëndetit dhe mirëqenies së fëmijëve”, vijoi ajo.

Një rishikim sistematik tregoi se rreth 75% e fëmijëve të moshës 6 vjeç dhe më të vegjël nuk kishin vizituar një ofrues të kujdesit shëndetësor dentar në 12 muajt e fundit.
“Fëmijët duhet të vizitojnë rregullisht një mjedis të kujdesit parësor për kontrolle, gjë që siguron një mundësi të rëndësishme për klinicistët për të luajtur një rol në ndihmën për të zvogëluar dhe parandaluar kavitetet”, tha anëtari tjetër i task forcës Michael Cabana, MD, MA, MPH, kryetar i departamentit të pediatrisë në Kolegjin Albert të Mjekësisë në Ajnshtajn, thuhet në njoftim. “Klinikat e kujdesit parësor mund të ndihmojnë në mbajtjen e dhëmbëve të fëmijëve të shëndetshëm duke përdorur fluor në të vegjël se 5 vjeç”, shtoi ai./ MeMjekun.com

Burimi: Healio