Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: femijet

Studimi/ Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet

Miokarditi tek fëmijët shkaktohet më së shpeshti nga infeksioni viral, megjithëse ka një larmi shkaqesh infektive dhe jo infektive, sipas një deklarate shkencore nga Shoqata Amerikane e Zemrës. Megjithëse puna për deklaratën filloi para pandemisë COVID-19, ajo mund të jetë e dobishme në diagnostikimin e miokarditit të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 ose nga vaksinimi COVID-19, deklaroi…

Read more

fluorizim

Rekomandimi/ Të aplikohet fluori në dhëmbët e fëmijëve më të vegjël se 5 vjeç

Task Forca e Shërbimeve Prandaluese në SHBA ka publikuar një rekomandim për ndihmuar klinikat e kujdesit parësor që të mbrojnë shëndetin oral të pacientëve të moshës pediatrike. Në mënyrë të veçantë, rekomandohet që klinikat e kujdesit parësor të aplikojnë fluorizimin në dhëmbët e të gjithë fëmijëve të moshës më të vegjël se 5 vjeç. Ata gjithashtu…

Read more

Stresi gjatë festave, nëntë mënyra për të mbështetur fëmijën

Ndihma për fëmijët me problem të neurozhvillimit ( ose quajtur ndryshe fëmijët neurodivers) të përjetojnë qetësi gjatë kaosit të Krishtlindjes Për shumë njerëz, mendimi i "sezonit të festave" sjell imazhe të festave të Krishtlindjeve, një pushim relaksues nga puna dhe kohë me të dashurit. Por realiteti është se sezoni i Krishtlindjeve gjithashtu mund të ndjehet i…

Read more

Studimi/ Si ndikojnë tek fëmijët reklamat e ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme

Një studim i revistës amerikane Healio shkruan: "Studiuesit analizuan qindra video në YouTube dhe zbuluan se si ndikojnë te fëmijët njerëz të famshëm në internet që fitojnë para duke reklamuar ose promovuar produkte - shpesh reklamojnë marka jo të shëndetshme dhe pije". Studimi është bërë në pediatri. Reklamat mund të dërgojnë mesazhe që e bëjnë gjithnjë…

Read more

dhembe femije

Dalje e dhëmbëve të qumështit, kujdesi që duhet të kemi për fëmijën

Zhvillimi dhe dalja e dhëmbëve ndryshon nga njëri fëmijë në tjetrin. Kjo pasqyron pjekurinë skeletore dhe moshën kockore. Dhëmbi i parë fillon të dalë aty rreth 3-6 muajsh. Të parët dalin dhëmbët prerës në nofullën e poshtme, sepse ajo është më e lëvizshme. Pas dy tre muajsh dalin ato të nofulla së sipërme. Dhëmbët e qumështit janë…

Read more

gjumi bebe

Çrregullimet e gjumit tek fëmijët, shkaqet dhe këshillat e pediatres

Me vullnetin e mirë për të ndihmuar nënat e reja, gjej rastin të postoj disa këshilla praktike, në lidhje me një shqetësim të shpeshtë që ato paraqesin: çrregullime e gjumit të fëmijës. Mirëqenia fizike e çdo fëmije është e lidhur me gjumin e rregullt duke respektuar ritmet biologjike. Gjumi është një nevojë fiziologjike që lidhet me intervalin…

Read more

diabeti melitusfem

Diabeti melitus tek fëmijët, këshillat e pediatres Zerina Sheme

Është sëmundje kronike që shoqërohet me rritjen e sheqerit në gjak. Tek adoleshentët vihet re tendencë në rritje i diabetit melitus, i varur nga insulina. Mungesa e insulinës shkakton një uri të qelizës për glukozë, ndërkohë që në gjak ka shifra të larta të glicemisë. Mendohet se është një sëmundje autoimune që ndodh në persona të predispozuar…

Read more