Kategorite

Me te lexuarat

Studimi/ Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet

Miokarditi tek fëmijët shkaktohet më së shpeshti nga infeksioni viral, megjithëse ka një larmi shkaqesh infektive dhe jo infektive, sipas një deklarate shkencore nga Shoqata Amerikane e Zemrës.

Megjithëse puna për deklaratën filloi para pandemisë COVID-19, ajo mund të jetë e dobishme në diagnostikimin e miokarditit të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 ose nga vaksinimi COVID-19, deklaroi AHA në një njoftim për shtyp.

Miokarditi te fëmijët më së shpeshti shkaktohet nga infeksioni viral, megjithëse ekzistojnë një larmi shkaqesh infektive dhe jo infektive.

Ndikimi i mundshëm në shëndetin gjatë gjithë jetës

“Miokarditi ka karakteristika të dallueshme tek fëmijët dhe një ndikim të mundshëm në shëndetin e tyre gjatë gjithë jetës”, Yuk M. Laë, MD, FAHA, kryetar i grupit për shkrimin e deklaratave shkencore, drejtor i Shërbimit të Transplantimit të Zemrës dhe Dështimit të Zemrës në Spitalin e Fëmijëve Seattle dhe profesor i pediatrisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në Seattle, tha në njoftim. “Shpresojmë që kjo deklaratë të shërbejë si një azhurnim , si dhe një thirrje unifikuese për kërkime shumë të nevojshme për të kuptuar dhe trajtuar më mirë këtë gjendje të rëndësishme pediatrike. Dhe, në dritën e shfaqjes së miokarditit të njohur kohët e fundit pas infeksionit COVID-19, si dhe shfaqjes së rasteve të dyshuara të miokarditit , kjo deklaratë është një burim për klinikët dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor në kujdesin për këta pacientë. ”

Incidenca e miokarditit është më e larta tek foshnjat dhe të rriturit e rinj, shkruan Laë dhe kolegët e tij, duke vërejtur se te fëmijët, zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral dhe zakonisht është akut ose me shfaqje të papritur, dhe ka më pak të ngjarë të jetë kronik sesa te të rriturit. .

Më tej rekomandohet që kur është i pranishëm inflamacioni aktiv nga miokarditi, një fëmijë ose adoleshent nuk duhet të marrë pjesë në sporte konkurruese, dhe duhet të ketë monitorim 24-orësh të Holterit dhe testimin e stresit ushtrues të kryer të paktën 3 muaj pas diagnozës dhe para se të kthehet në garë.

Simptomat më të zakonshme të miokarditit tek fëmijët janë lodhja, vështirësi kur ngjit shkallët, dhimbja e barkut dhe ethet, shkruan Laë dhe kolegët e tij, duke theksuar se ndonjëherë ndodhin simptoma të rënda si aritmitë dhe shoku kardiogjenik.
Sipas lëshimit, simptoma më e zakonshme e miokarditit e shkaktuar nga një vaksinë COVID-19 është dhimbja në gjoks.
nga simptomat më të zakonshme janë specifike për miokarditin dhe mund të jenë rezultat i shkaqeve të tjera, shkruajnë autorët.

Fëmijët me miokardit akut mund të përkeqësohen shpejt, prandaj mund të jetë e arsyeshme të monitorohen në një spital, sipas autorëve. Në fillim, pacientët duhet të monitorohen për aritmi. Përveç kësaj, pacientët me rrezik të lartë mund të përfitojnë nga mbështetja mekanike e qarkullimit të gjakut, duke pasur parasysh që mund të ndodhë dëmtimi i miokardit, shkruajnë Laë dhe kolegët e tij.

Imunoglobina IV dhe kortikosteroidet janë ndër trajtimet e zakonshme për miokarditin pediatrik, por kërkohen më shumë prova për të përcaktuar regjimet optimale të trajtimit, sipas autorëve. Ata gjithashtu shkruan se terapia antivirale mund të konsiderohet, nëse shkaku i miokarditit është viral.

Miokarditi gjithashtu mund të rezultojë nga sëmundja Kaëasaki ose ethet reumatike, në këtë rast duhet të ndiqen udhëzimet për menaxhimin e atyre sëmundjeve, shkruan Laë dhe kolegët e tij.

Inkurajohet vaksinimi COVID-19

Në lëshim, AHA dhe Shoqata Amerikane e Strokut thanë se “rekomandon që të gjithë profesionistët e kujdesit shëndetësor të jenë të vetëdijshëm për ngjarje të rralla anësore që mund të lidhen me një vaksinë COVID-19 përfshirë miokarditin. Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të konsiderojnë fuqimisht të pyesin për kohën e çdo vaksinimi të fundit COVID midis pacientëve që paraqesin simptoma në lidhje me kushtet kardiovaskulare, sipas nevojës, në mënyrë që të konfirmojnë diagnozën dhe të sigurojnë trajtim të duhur të shpejtë. Siç tregohet nga CDC, ne jemi dakord që kardiologët duhet të konsultohen nëse miokarditi ose ndonjë gjendje e lidhur me zemrën dyshohet nga një klinik i kujdesit parësor.

“Kjo deklaratë e re shkencore ofron një ekzaminim të plotë të hulumtimit më të fundit mbi diagnozën, trajtimin dhe ndjekjen e miokarditit tek fëmijët para epokës COVID-19 dhe konfirmon që miokarditi është një gjendje serioze por e pazakontë tek fëmijët. Efektet e infeksionit COVID-19 përfshijnë pasojat e tij potencialisht fatale dhe efektet e mundshme shëndetësore afatgjata që janë ende duke zbuluar vetë, të tilla si kushtet që prekin zemrën duke përfshirë miokarditin, trurin, sistemin vaskular dhe organet e tjera./ Marrë nga revista pediatrike Healio– Përkthyer dhe përshtatur nga dr. pediatre Zerina Sheme