Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: zerina sheme

Studimi/ Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet

Miokarditi tek fëmijët shkaktohet më së shpeshti nga infeksioni viral, megjithëse ka një larmi shkaqesh infektive dhe jo infektive, sipas një deklarate shkencore nga Shoqata Amerikane e Zemrës. Megjithëse puna për deklaratën filloi para pandemisë COVID-19, ajo mund të jetë e dobishme në diagnostikimin e miokarditit të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 ose nga vaksinimi COVID-19, deklaroi…

Read more

Të njohim ilaçet/ Tapazole 5 mg, përse përdoret dhe doza e duhur

Tapazole është një ilaç që përdoret për të trajtuar simptomat e hipertireozës (tiroide tepër aktive) dhe sëmundjes së Graves ( Bazedow). Tapazoli mund të përdoret vetëm ose me ilaçe të tjera. Tapazole i përket një klase të ilaçeve të quajtura Agjentë Antitiroidienë. DOZA TAPAZOLE administrohet nga goja Doza totale ditore zakonisht jepet në dy ose tre doza…

Read more

bakteri sars cov 2

RISI SHKENCORE/ Studiuesit identifikojnë bakterin e zorrës që pengon SARS-CoV-2

Studiuesit nga Koreja e Jugut kontrolluan bakteret e zakonshme të zorrëve për aktivitet kundër SARS-CoV-2 dhe gjetën një bakter që prodhon përbërje që pengojnë koronavirusin, sipas gjetjeve të reja të paraqitura në Forumin virtual Botëror të Mikrobave. “Një nga zbulimet interesante klinike është se disa nga pacientët COVID-19 treguan simptoma gastrointestinale, ndërsa të tjerët shfaqën infeksion…

Read more

Lemza, një fenomen fiziologjik apo shenjë sëmundjeje. Ja çfarë duhet të dimë

Është një fenomen fiziologjik, por mund të jetë edhe shenjë sëmundje. Më poshtë po japim një informacion të shkurtër mbi shkaqet dhe përkujdesjen. Pse shkaktohet? Pak fiziologji: Kur marrim frymë, diafragma kontraktohet duke hapur kafazin e kraharorit, duke ndihmuar mushkritë që të zgjerohen. Nervat që kontrollojnë kontraktimet e diafragmës janë nervat frenik (pleksi i nervave periferikë të palcës së…

Read more

sindroma adhd

Çrregullimi i vëmendjes (ADHD), këshillat e pediatres Zerina Sheme

Disa prindër ankohen për sjelljen e fëmijëve të tyre, hiperaktivitetin e tyre. Deri diku, kjo është pjesë e temperamentit të fëmijës. Qeniet njerëzore klasifikohen në 4 tipe bazë. 1- tipi sanguin 2- tipi kolerik 3- tipi flegmatik 4- tipi melankolik. Shpesh tipat ndërthuren dhe marrin tipare të njëri tjetrit.   Lexo edhe-  Sindroma ADHD, mosvëmendja dhe hiperaktiviteti. Si ta kuptojmë dhe si trajtohet Ndër…

Read more

Të njohim ilaçet/ Antiparazitarët, ilaçet kundër krimbave të zorrëve

Stina e pranverës shoqërohet me ciklin e shumëzimit të parazitëve të zorrëve, mjaft të përhapura kudo në botë. I gjejmë në organizëm në formën e vezëve, larvave dhe krimbave të rritur. Ndër sëmundjet parazitare serioze përmendim • Malarjen, • Tokzoplazmozën, • Leishmaniozën. Sot do të përshkruajmë një grup ilaçesh që mjekojnë krimbat e zorrëve. Lexo edhe- Parazitët e zorrëve,…

Read more

azitromicin

Të njohim ilaçet/ Azitromicina, kur përdoret ky antibiotik

Azitromicina është një antibiotik gjysëm sintetik i grupit të Makrolideve, ( Eritromycinës) me spektër të gjerë veprimi. Formula: C38H72N2O12 Frenon sintezën e proteinave të bakterieve duke u lidhur tek ribozomet Nuk i vret bakteriet por ndalon shumëzimin e tyre. Vepron mirë ndaj Mykoplazma pneumonia. Vepron pak ndaj disa viruseve duke ndërprerë shumëzimin. Në vitin 2017, azitromicina ishte antibiotiku i dytë…

Read more