Kategorite

Me te lexuarat

Ecja në gjumë (Somnambulizmi), çfarë duhet të dimë

somnambul

Klasifikohet si një çrregullim i gjumit. Ecja në gjumë, e njohur gjithashtu si somnambulizëm ndodh gjatë fazës së gjumit të thellë, në një gjendje të vetëdijes së ulët, me kryerjen e aktiviteteve që zakonisht realizohen në gjendje të vetëdijes së plotë.

Këto aktivitete mund të jenë aq të thjeshta, por ndonjëherë përbëjnë rrezik për jetën e pacientit.

SHENJAT

Njerëzit e prekur nga ky çrregullim nuk mbajnë mend asnjëherë nga incidenti, pasi vetëdija e tyre është ndryshuar, në një gjendje të mpirë.
Megjithëse sytë e tyre janë të hapur, shprehja e fytyrës është e zbehtë dhe me shkëlqim. Kjo mund të zgjasë nga 30 sekonda në 30 minuta.

Sytë e personit janë të hapur, por mund të duken si një vështrim me sy të qelqtë ose shprehje e zbrazët. Bebet e syrit janë të zgjeruara. Ata shpesh janë të çorientuar, si pasojë e zgjimit: personi që kalon gjumin mund të jetë i hutuar dhe mund të mos e di pse ose si u ngrit nga shtrati; megjithatë, çorientimi zbehet brenda disa minutash. Ata mund të flasin gjatë ecjes në gjumë, por biseda zakonisht nuk ka kuptim për vëzhguesin.

Në disa raste, ecja në gjumë tek të rriturit mund të jetë simptomë e një çrregullimi psikologjik.

Këta njerëz shikojnë shumë ëndrra.
Kanë perceptim të dëmtuar të mjedisit.
Personi i prekur mund të endet në një gjendje të dëshpëruar ndërsa është ende në gjumë, dhe shembuj të të sëmurëve që përpiqen të vrapojnë ose të mbrohen në mënyrë agresive gjatë këtyre incidenteve janë raportuar në literaturën mjekësore.

Prevalenca e ecjes në gjumë vlerësohet të jetë 4.6% -10.3%. Një analizë e 51 studimeve, që përfshinte më shumë se 100,000 fëmijë dhe të rritur, zbuloi se ecja në gjumë është më e zakonshme tek fëmijët me rreth 5%, krahasuar me 1.5% të të rriturve,

SHKAKU

Shkaku i ecjes në gjumë është i panjohur. Një numër hipotezash, ende të paprovuara, sugjerohen si psh: vonesën në pjekurinë e sistemit nervor qendror, gjumin e thellë tek disa individë, privimin e gjumit dhe lodhjen e tepërt.

Ecja në gjumë mund të ketë një predispozicion gjenetik. Ecja në gjumë mund të trashëgohet si një çrregullim dominant autosomal. Ka hipoteza se ky çrregullim është lidhur me neurotransmetuesin serotonin.

Luhatjet hormonalejanë zbuluar se kontribuojnë në episodet e ecjes në gjumë.

Medikamentet, kryesisht kundër depresionit dhe agjentë të tjerë serotonergjikë, antipsikotikët dhe bllokuesit e β – janë shoqëruar me ecjen në gjumë.

TRAJTIMI

Nuk ka pasur prova klinike për të treguar se ndonjë ndërhyrje psikologjike ose farmakologjike është efektive në parandalimin e episodeve të ecjes në gjumë.
Përkundër kësaj, një gamë e gjerë trajtimesh janë përdorur me personat që ecin në gjumë.

Ndërhyrjet psikologjike kanë përfshirë psikanalizën, hipnozën, zgjimin e planifikuar, trajnimin e pohimit, trajnimin e relaksimit, menaxhimin e ndjenjave agresive, higjienën e gjumit, terapinë e lojës.

Trajtimet farmakologjike përfshi ilaçet kundër depresionit triciklik (imipramina), një antikolinergjik , antiepileptikët, një antipsikotik nuk kanë dhënë ndonjë efekt të dukshëm

Nuk ka asnjë provë që tregon se zgjimi i personave të përgjuar është i dëmshëm ose jo, megjithëse personi që kalon natën ka të ngjarë të çorientohet nëse zgjohet pasi ecja në gjumë ndodh gjatë fazës më të thellë të gjumit.
Ndryshe nga çrregullimet e tjera të gjumit, ecja në gjumë nuk shoqërohet me probleme të sjelljes ose emocionale gjatë ditës. Kjo mund të jetë për shkak se gjumi nuk prishet .

– ata janë akoma në gjendje gjumi gjatë ecjes natën

REKOMANDOHET

– ruajtja e sigurisë së personit që ecën me gjumë dhe të tjerëve dhe kërkimi i trajtimit për probleme të tjera të gjumit.

Sidoqoftë, nëse shkakton shqetësim ose ekziston rreziku i dëmtimit, hipnoza dhe zgjimi i planifikuar janë të mundshme për tu aplikuar. Shmangni faktorët shpërthyes të stresit.

Gjatë ditës këta persona ruajnë vetëdije të plotë. Historikisht ka patur edhe persona të famshëm të botës së artit dhe muzikës cilët kanë vuajtur nga ky çrregullim dhe gjatë ditës kanë vazhduar aktivitetin e tyre.

Artikull nga dr. pediatre Zerina Sheme

Për më shumë ndiqni videon: