Kategorite

Me te lexuarat

Studimi/ Si ndikojnë tek fëmijët reklamat e ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme

Një studim i revistës amerikane Healio shkruan: “Studiuesit analizuan qindra video në YouTube dhe zbuluan se si ndikojnë te fëmijët njerëz të famshëm në internet që fitojnë para duke reklamuar ose promovuar produkte – shpesh reklamojnë marka jo të shëndetshme dhe pije”.

Studimi është bërë në pediatri. Reklamat mund të dërgojnë mesazhe që e bëjnë gjithnjë e më të vështirë për prindërit dhe fëmijët për të ngrënë ushqim të shëndetshëm.

Omni Cassidy, një studiues postdoktoraturë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të New York-ut dhe kolegët e tij përdorën të dhëna nga Socialbakers, një kompani globale e marketingut të mediave sociale me inteligjencë artificiale, për të identifikuar pesë ndikuesit e fëmijëve më të shikuar të moshës 3 deri në 14 vjeç në YouTube në vitin 2019. Studiuesit më pas kërkuan 50 nga videot e tyre më të shikuara, si dhe 50 nga videot e tyre që shfaqnin ushqime dhe / ose pije.

Pasi kualifikuan 418 video në YouTube për analiza, autorët përdorën tre hapa për të vlerësuar numrin e përshtypjeve të krijuara nga videot që shfaqin ushqime dhe / ose pije – së pari ata regjistruan numrin e minutave të ushqimit dhe / ose pijeve të shfaqura në një video; pastaj shumëzoni atë numër me numrin e shikimeve që mori videoja; dhe së fundmi, ata vlerësuan numrin e përgjithshëm të minutave për të gjitha videot.

“Ne inkurajojmë prindërit të kufizojnë sasinë e kohës që fëmijët janë duke parë këto video shumë të njohura, në dukje të padëmshme në YouTube, edhe nëse mund të duket se janë miqësore ose edukuese për fëmijët ,” i tha Cassidy Healio. “Ne gjithashtu inkurajojmë klinicistët që të ndihmojnë të informojnë prindërit se reklamat e ushqimit dhe pijeve në YouTube dhe platforma të tjera të mediave dixhitale mund të duken si argëtim i thjeshtë, por mund të dërgojnë mesazhe që e bëjnë gjithnjë e më të vështirë për prindërit dhe fëmijët për të ngrënë ushqim të shëndetshëm.

Autorët rekomandojnë që Komisioni Federal i Tregtisë të forcojë rregulloret në lidhje me vendosjen e produkteve në videot që shfaqen për fëmijë të vegjël.

“Ne gjithashtu mund të shikojmë në rregullore të tjera, si ato të përshkruara në Ligjin për Fëmijët në Internet Design and Safety (KIDDS) të propozuar nga senatorët Markey dhe Blumenthal për të mbrojtur fëmijët nga tregu manipulues”, tha Cassidy.

Artikull i perpunuar nga dr. pediatre Zerina Sheme

Burimi: Healio