Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Psikologji

Kompleksi edipit

Psikologji/ Kompleksi i Edipit, si përballohet dhe çfarë duhet pasur parasysh

Kompleksi i Edipit nënkupton garën që një fëmijë në mënyrë të pavetëdijshme ushqen për babain, për shkak të projeksionit të dashurisë për prindin e seksit të kundërt, pra nënës. Ky fenomen është i lidhur me identitetin seksual dhe përfaqëson një fazë normale në zhvillimin emotiv të fëmijës. Në përgjithësi zgjidhja e kompleksit të Edipit është sptonante…

Read more

Si të kuptojmë çrregullimet gjuhësore të fëmijës? Dr. Gentiana Sinaj jep këshillat e duhura për prindërit

Çrregullimet gjuhësore të fëmijëve përfshijnë një gamë të gjerë problematikash gjuhësore, si defektet e shqiptimit apo fonemat, defektet e artikulimit të fjalëve, vonesat gjuhësore apo dhe i folur i pazhvilluar. Se çfarë janë ato, si duhet ti kuptojnë prindërit dhe kur duhet t'i drejtoheni mjekut specialist logoped, për MeMjekun.com flet doktoresha logopede Gentiana Sinaj. Çfarë duhet…

Read more

Meteoropatia, çfarë është dhe si duhet të përballemi

Meteoropatia apo sindromi meteoropatik është një nga shqetësimet komplekse psiqike dhe fizike e lidhur me ndryshimet e kohës, stinëve apo klimës. Kur ndryshojnë kushtet meteorologjike organizmi duhet të përshtate me të dhe reflekton një "stres". Kush është më vulnerabël nuk arrin të kompenosjë këtë ndryshim dhe ndihqet keq. Në këtë kuptim, gratë dhe të moshuarit janë…

Read more

Shëndeti mendor, simptomat për të cilat duhet të kërkoni ndihmë mjekësore

Ankthi dhe depresioni janë ndër çrregullimet më të shpeshta të shëndetit mendor që po shfaqen në rritje edhe në vendin tonë. Ndonëse nuk ka statistika të mirëfillta, bluzat e bardha ngrenë alarmin se shifrat e të prekurve nga këto çrregullime vijnë në rritje, teksa mbetet ende në nivele problematike diagnostikimi dhe trajtimi i tyre. Kjo pasi…

Read more