Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Psikologji

biblioterapia

PSIKOLOGJI/Në botën e dominuar nga media, Biblioterapia mënyrë efikase trajtimi

Biblioterapia përfshin konsultimin e librave, materialeve të leximit dhe mjeteve didatike për të ndihmuar pacientin të kuptojë më mirë shqetësimet e sferës emotive dhe psikologjike: pra, favorizon trajtimin. Në një botë të dominuar nga televizioni ku fëmijët e të rinjtë bombardohen në mënyrë të vazhdueshme nga massmedia, mos u çudisni që shqetësimet e sferës mendore dhe…

Read more

Sfida kundër AIDS, solidaritet global dhe përgjegjësi e përbashkët

Dita Botërore e AIDS-it 2020 kërkon solidaritet global dhe përgjegjësi të përbashkët, duke ruajtur shërbimet thelbësore të HIV-it krahas përgjigjes urgjente ndaj COVID-19. Që nga vitet 1990, rajoni Evropian ka bërë një përparim të madh, por ai është ngadalësuar në vitet e fundit dhe shqetësimet janë ngritur, veçanërisht në lidhje me normat e infeksionit të…

Read more

bleta mbretereshe sindroma

PSIKOLOGJI/ Sindroma e bletës Mbretëreshë mes femrave, rivaliteti dhe konkurrenca

Në fakt sindroma e bletës Mbretëreshë nuk njihet nga psikologët profesionistë, megjithatë janë shumë femra që i drejtohen terapeutit për të gjetur dhe analizuar disa sjellje të tyre që bazohen kryesisht në konkurrueshmëri. Në koshere, bleta Mbretëreshë ka një rol protagonist; e rrethuar nga meshkuj të ndryshëm dhe femra të tjera që nuk janë pjellore. Kjo…

Read more

lapsus frojdian

PSIKOLOGJI/ “E kam në majë të gjuhës”, çfarë është lapsusi frojdian

Lapsusi frojdian mund të përcaktohet si një farë gabimi i pavullnetshëm i shkaktuar nga një konflikt psiqik tek individ. Në gjuhën e zakonshme, termi “lapsusi frojdian”- përdoret për të treguar gabime gjuhësore të bëra gjatë një bisede. Në të vërtetë, në fushën psikoanalitike, domethënia e “lapsusit frojdian” është më e gjerë dhe përfshin dhe mugnesë…

Read more