Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Psikologji

ankthi

PSIKOLOGJI/ Nga “duhet” tek “do të ishte më mirë”, si të zbusim nivelin e ankthit

“Duhet” na imponon përtej mundësive tona dhe si rrjedhojë shkakton stres dhe ankth. “Ato çfarë i shqetësojnë njerëzit nuk janë gjërat në vetvete, por gjykimi që ata vetë shfaqin rreth këtyre gjërave.” Epitektusi Teori të shumta pohojnë që emocionet janë të lidhura ngushtë me mendimet, konceptimet paraprake apo bindjet e individit janë vendimtare për ecurinë e jetës.…

Read more

shtatzenia

Ankthi gjatë shtatzënisë, këshillat e psikologes

Tek çdo grua shtatëzënë po të vëmë re gjatë një bisedimi dëgjojmë biseda të cilat përfshijnë shqetësime të tilla si meraku ose frikë për ecurinë e saj dhe procesin e lindjes. Ato shqetësohen për nivelin e të vjellave, shqetësohen nëse ushqimi që ato konsumojnë është mjaftueshëm edhe për bebin gjithashtu nëse kanë qenë gati fizikisht shëndetshëm…

Read more

aktiviteti fizik ankthi

PSIKOLOGJI/ Përballimi i ankthit, “mrekullia” e aktivitetit fizik dhe jo ilaçeve

Një vajzë 27 vjeçare, u diagnostikua me çrregullime paniku dhe depresion. Shpesh ajo izolohej në shtëpi, ndihej e paaftë të përballonte punën, nuk argëtohej dot me shoqërinë dhe ndjente vazhdimisht lodhje. Menjëherë e shqetësuar për shëndetin e saj, ju drejtua mjekut i cili i dha terapi me antidepresant dhe njëkohësisht i rekomandoi edhe psikoterapi. B…

Read more

sindroma adhd

Çrregullimi i vëmendjes (ADHD), këshillat e pediatres Zerina Sheme

Disa prindër ankohen për sjelljen e fëmijëve të tyre, hiperaktivitetin e tyre. Deri diku, kjo është pjesë e temperamentit të fëmijës. Qeniet njerëzore klasifikohen në 4 tipe bazë. 1- tipi sanguin 2- tipi kolerik 3- tipi flegmatik 4- tipi melankolik. Shpesh tipat ndërthuren dhe marrin tipare të njëri tjetrit.   Lexo edhe-  Sindroma ADHD, mosvëmendja dhe hiperaktiviteti. Si ta kuptojmë dhe si trajtohet Ndër…

Read more

vetevrasja

PSIKOLOGJI/ Përballimi i sfidave të jetës, si të kuptojmë dikë që mendon vetëvrasjen

Ndonjëherë njeriu përballet me sfida të cilat i tejkalojnë fuqitë e tij përballuese. Mospërballimi i tyre bën që ai të ndihet i pavlerë, i paaftë për zgjidhjen e problemeve, i pa kuptuar nga personat e rëndësishëm për të, barrë për të tjerët dhe i pafuqishëm dhe i pashpresë për të vazhduar jetën normalisht. Vetëvrasja është një…

Read more

vaksina

Vaksinimi, stresi dhe imuniteti

2020 ka qenë një vit i vështirë dhe të kuptosh se si do të funksionojë shpërndarja e vaksinave duket se është një stres tjetër i madh që do të ndikojë tek punonjësit e kujdesit shëndetësor pastaj ndaj popullatës së përgjithshme. Vaksinat COVID-19 u kanë ofruar njerëzve në të gjithë botën shpresë se pandemia së shpejti mund…

Read more