Kategorite

Me te lexuarat

Nervi shiatik/ Ushtrime fizike që ju ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve

Ushtrimet e moderuara fizike konsiderohen të shkëlqyera për të qetësuar dhimbjet e nervit shiatik edhe pse mund të duket e çuditshme. Sipas një artikulli të publikuar në Cochrane Library, aktiviteti fizik në përgjithësi është i nevojshmë për të qetësuar dhimbjet fizike. Në këtë kuptim, ushtrimet e moderuara dhe të vazhdueshme ndihmojnë në reduktimin e presionit mbi nervin shiatik, inflamacioni i këmbëve dhe mbingarkesa e shpinës.

Sigurisht, nëse keni dhumbje duhet të konsultoheni me një fizioterapist, pasi është ai që në bazë të shqetësimeve do tu sugjeroj çfarë duhet të bëni. Por para kësaj, duhet të merrni jë diagnozë për të trajtuar rastin.
Në këtë artikull do të flasim për disa ushtrime fizike që duhen ndjekur me kujdes dhe dukek mbajtur posturën e duhur, që do ju ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të nervit shiatik.

DHIMBJA NGA NERVI SHIATIK

Dhimbja e nervit shiatik në përgjithësi shtrihet në pjesën e poshtme të shpinës deri në këmbë. Sidoqoftë disa dhimbje në këmbë apo shpinë nuk varen nga inflamacioni i nervit shiatik. Në të dy rastet, disa ushtrime e reduktojnë atë. Nuk janë trajtime të llojit të parë ndaj traumave apo sëmundjeve bashkangjitur me këtë shqetësim po të nevojshme në raste specifike.

Pozicioni i fluturës
E njohur si një disiplnë e jogës, pozicioni flutur është ndër ushtrimet e rekomanduara për të qetësuar dhimbjet e nervit shiatik, dhe çdo shqetësim që prek këmbët dhe shpinën. Efektet e saj janë ende objekt studimi por konsiderohet një ushtrim relaksues për nervat, reduktim të tensionit muskular dhe përmirësim të fleksibilitetit.

Si kryhet?

• Uluni në një tapet me këmbët e hapura dhe të palosura
• Mbajeni shpinën drejt.
• Provoni të bashkoni shputat e këmbëve duke kapur dy kyçet.
• Nëse nuk e bëni dot këtë pozicion menjëherë, mos u shqetësoni. Nëse e praktikoni përditë, do të përmirësoheni gradualisht.
• Përkuluni përpara, derisa të ndjeni jnë presion të lehtë në këmbë
• Mbajeni këtë pozicion për 5 sekonda, relaksohuni dhe përsëriteni

Ushtrimi fizik i stretching

Streching është një aktivitet me impakt të ulët për të qetësuar dhimbjet e nervit shiatik. Siç shpjegojnë ekspertët e Harvard Medical School në publikimin e tyre, këto ushtrime rrisin fleksibilitetin dhe gamën e lëvizjeve të nyjeve.

Si kryhet?
• Shtrihuni barkaz në një tapet. Me ndihmën e duarve afroni gjurin në gjoks dhe mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda.

• Duhet të ndjeni zgjatjen e shtyllës kurrizore, por pa shkaktuar dhimbje
• Pas kohës së dhënë shtrini këmbën dhe përsëriteni ushtrimin me këmbën tjetër.
• Më pas, ende shtrirë përkulni gjunjët dhe kryqëzoni këmbët me njëra tjetrën.
• Me duar, vendoseni këmbën në gjoks dhe mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda. Përsëriteni ushtrimin me këmbën tjetër.
• Në fund, vendosni një lastik elastik në shputën e këmbës dhe duke mbajtur cepat me duar zgjateni këmbën sa më shumë. Mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda dhe përsëriteni ushtrimin me këmbën tjetër.

Ushtrimet fizike të forcimit
Për të parandaluar dhe mbajatur në kontroll dhimbjen e nervit shiatik, këmbëve dhe shpinës, këshillohet ti dedikoni kohë edhe ushtrimeve të forcimit. Një artikull në National Center of Biotechnology Information thotë se këto ushtrime të kombinuara me ato më sipër, përmirësojnë dhimbjen.

Gjithashtu përmirësojnë forcën muskulare, rezistencën, fleksibilitetin dhe gamën e lëvizjeve mes të tjerash. Më poshtë një stërvitje e shpejtë dhe e lehtë që mund ta bëni në kushte shtëpie.

Si kryhet?
• Shtriuhni në shpinë me këmbët e përkulura dhe barkun e mbledhur. Mbani një frymëmarrje të qetë dhe të rregullt, ndërkohë që qëndroni në këtë pozicion për dhjetë sekonda.
• Në të njëjtin pozicion vendosni një jastëk mes gjunjve dhe vendosni njërën këmbë ndaj tjetrës dhe kontraktoni barkun. Mbajeni këtë pozicion për 5-10 sekonda dhe më pas relaksohuni. Përsëriteni për tre herë.
• Hiqeni jastëkun, bashkoni këmbët dhe lehtësoni ijet drejt tavanit (pozicioni urë). Mbajeni këtë pozicion për 10-15 sëkonda dhe më pas vendosuni në pozicionin e fillimit. Mbajeni pozicionin për 10-15 sekonda për tre herë.
• Për të përfunduar, ngrini një këmbë të përkulur, duke formuar këndin 90 gradë krahsauar me dyshemenë.
• Përsëriteni ushtrimin me këmbën tjetër dhe më pas mbajeni këmbën në ajër për pesë sekonda. Më pas vendosni njëherë njërën këmbë dhe një herë tjetërn në pozicionin fillestar dhe bëni pesë përsëritje.

Kur duhet të konsultoheni me me mjekun?

Në rast se keni dhimbje mos hezitoni të kontaktoni mjekun profesionist. Qoftë mjek i familjes apo fizioterapis do të dinë tu këshillojnë trajtimet e duhura për të qetësuar dhimbjen e shiatikut apo dhe dhimbje të tjera. Mos harroni që në disa raste shqetësime të tilla mund të jenë simptoma të sëmundjeve të tjera. Prandaj është e nevojshme të bëni analizat e rastit për një diagnozë të shpejtë./ MeMjekun.com