Kategorite

Me te lexuarat

Studimi i Healio/ Rritet numri i infektimeve mes fëmijëve të shkollave

femijet covid

Shifra në rritje të fëmijëve të infektuar me covid-19 në SHBA, – shkruan revista mjekësore e sëmundjeve infektive ( Healio).

Kishte afërsisht 61,000 raste të reja të COVID-19 të diagnostikuara midis fëmijëve të SH.B.A.-së në periudhën 1-javore që përfundon më 29 Tetor – rritja më e lartë 1-javore gjatë pandemisë, sipas AAP.
Ka pasur më shumë se 853,000 raste pediatrike COVID-19 në SH.B.A., duke përfshirë gati 200,000 raste të diagnostikuara në Tetor, tha AAP.
“Kjo është një tërheqje e vëmendjes për ndikimin që ka kjo pandemi tek të gjithë – përfshirë fëmijët dhe adoleshentët tanë,” tha në një deklaratë Presidentja e AAP Sally Goza, MD, FAAP. “Ky virus është shumë ngjitës, dhe siç shohim në shumë komunitete, edhe fëmijët kanë më shumë të ngjarë të infektohen.”

Sipas një njoftimi për shtyp të AAP, sëmundja e rëndë si rezultat i COVID-19 është e rrallë tek fëmijët. Sidoqoftë, AAP vuri në dukje një nevojë urgjente për të mbledhur më shumë të dhëna për ndikimet afatgjata, duke përfshirë mënyrat se si SARS-CoV-2 mund të dëmtojë shëndetin fizik të fëmijëve të infektuar, si dhe shëndetin e tyre emocional dhe mendor.

“Jo vetëm që fëmijët po ndiejnë efektet e drejtpërdrejta të virusit dhe po sëmuren, por pandemia ka transformuar jetën e tyre në faza kritike të zhvillimit dhe edukimit,” tha Goza. “Unë jam shumë i shqetësuar për dëmet afatgjata që mund të pësojnë fëmijët, veçanërisht fëmijët me ngjyrë dhe hispanikë, të cilët vuajnë nga një numër më të lartë të infeksioneve. Kjo përfshin jo vetëm fëmijët që rezultojnë pozitivë për virusin por të gjithë në këto komunitete që vuajnë dëmtime disproporcionale të shëndetit mendor dhe emocional ”.

Të dhënat e cituara nga AAP përpilohen çdo javë nga AAP dhe Shoqata e Spitalit të Fëmijëve nga raportet nga departamentet e shëndetit publik në 49 shtete, New York City, District of Columbia, Porto Rico etj.

“Këto të dhëna pasqyrojnë një rritje shqetësuese të rasteve në pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara në të gjitha popullatat, veçanërisht në mesin e të rriturve të rinj,” tha Yvonne Maldonado, MD, FAAP, kryetar i Komitetit të AAP-së për Sëmundjet Infektive, në deklaratë. “Ne jemi duke hyrë në një valë të rritur të infeksioneve në të gjithë vendin. Ne do të inkurajonim shmangien e grumbullimeve nëse është e mundur, veçanërisht nëse ka individë me rrezik të lartë në shtëpi “.

AAP tha se numri i rasteve të raportuara COVID-19 tek fëmijët ka të ngjarë të jetë një nën llogari, sepse simptomat e fëmijëve janë shpesh të lehta dhe, për këtë arsye, jo çdo fëmijë i infektuar testohet.

“Në çdo masë – infeksione të reja, shtrime në spital dhe vdekje – SHBA po shkon në drejtim të rritjes së shifrave, tha Goza. “Ne i nxisim politikëbërësit që të dëgjojnë mjekët dhe ekspertët e shëndetit publik sesa të akuzojnë pa bazë kundër tyre. Mjekët, infermierët dhe profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor kanë vënë jetën e tyre në mbrojtje të komuniteteve tona. ”

Artikull i përgatitur nga dr. pediatre Zerina Sheme