Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yearly Archives: 2021

hyperemesis kanabis

Sindroma e Hyperemesis nga kanabinoidët, çfarë është dhe si trajtohet

Abuzimi me marijuanën apo kanabisin provokon një sërë pasojash sistemike në trupin tonë. Disa pasoja janë pak të njohura, si hyperemesis (shën. redaksisë për kuptimin: shtim i të vjellave dhe të përzierave) nga kanabinoidët, një gjendje bezdisëse në fakt. Hyperemesis nga kanabinoidët është një sindromë që shfaqet tek konsumatorët kronikë të marijuanës. Karakterizohet nga episode të…

Read more

ecja pediatrike

KËSHILLAT E FIZIOTERAPISTES/ Problemet e ecjes në moshën pediatrike

Ecja përcaktohet si sekuenca të përsëritura të lëvizjeve të gjymtyrëve, avancimi i trupit përpara në mënyrë të sigurt me shpenzim minimal të energjisë, e përsëritur ose ciklike. Ajo shërben si një kujtesë e kompleksitetit të lëvizjes me dy këmbë të njeriut që është në mënyrë unike funksionale dhe efikase. Detyrat kryesore të ciklit të ecjes: 1. Mbajtja…

Read more

tireoglobulina

Tireoglobulina e lartë dhe e ulët (hTg), shkaqet dhe rreziqet

Tireoglobulina (hTg) është një proteinë që prodhohet nga tiroidja. Ajo nuk prodhohet nga asnjë organ tjetër i trupit dhe përkundrazi është thelbësore për tiroiden dhe tumoret që mund të zhvillohen qoftë në tiroide apo organe të tjera (metastaza). PSE MATET TIREOGLOBULINA Matja e saj kërkohet në prani të një tumori të tiroides për të verifikuar përgjigjet…

Read more

Lidhen me tiroiden/ Antitrupat anti-tireoglobulina (anti-TG) të larta, çfarë do të thotë

Tireoglobulina është një molekulë e prodhuar nga tiroidja dhe është një pararendëse e hormoneve të tiroides (T3 dhe T4), si dhe një formë në të cilën trupi magazinon rezervat e jodit. Matja e sasisë së tireoglobulinës në gjak është e nevojshme si shënues tumoral për disa lloje kanceri të tiroides, përveçse lidhet me sëmundjen e Basedow-…

Read more

Spirometria/ Çfarë është dhe kur kërkohet. Vlerat dhe interpretimi

Spirometria është testi i zakonshëm që përdoret për të vlerësuar funksionin pulmonar dhe ka si qëllim të diagnostikojë dhe monitorojë kushtet specifike të mushkërive përmes matjes së vëllimit të ajrit që hyn dhe del përmes rrugëve të frymëmarrjes, volumit statik që zënë alveolat ( njësia bazë e mushkërisë), fluksin (d.m.th. vëllimet e ajrit të mobilizuar…

Read more

amilaza

ANALIZAT/ Amilaza e lartë e pankreasit, çfarë tregon dhe rreziqet

Një enzimë është një proteinë që vepron duke përshpejtuar shpejtësinë (katalizën) e një apo më shumë reaksioneve biologjike që ndodhin në organizëm; amilazat janë enzima që katalizojnë zbërthimin e zinxhirëve të gjatë të sheqernave (amidonit) për të përftuar fragmente më të thjeshta dhe më të shkurtra për tu përthithur nga zorrët. Pra është një kalim…

Read more