Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tag: ermand mertenika

INTELIGJENCA ARTIFICIALE

RISI SHKENCORE/ Njihuni me inteligjencën artificiale

Shumica e njerëzve nuk janë shumë të njohur me konceptin e inteligjencës artificiale (AI). Inteligjenca artificiale (AI) është një fushë e shkencave kompjuterike që merret me krijimin e makinave inteligjente që punojnë dhe reagojnë si njerëzit. Pavarësisht mungesës së gjerë të njohjes së saj Inteligjenca Artificiale është një teknologji që po transformon çdo fushë të…

Read more

Anestezia/ Njihuni me pajisjen më të përfolur që ju vë menjëherë në “gjumë” përpara kirurgjisë

Siç e dimë një pacient i cili do kryejë një operacion apo kirurgji invazive, aplikimi i narkozës ose anestezise gjenerale është e rëndësishme. Anestezia shkakton paralizë temporare (të përkohshme) duke e cuar pacientin siç i themi ndryshe në “Gjumë të manaxhuar”. Aplikimi i anestezisë realizohet në rastin e kryerjen së një operacioni kirurgjikal sa më efektiv,…

Read more

Si funksionon pajisja që monitoron vlerën e oksigjenit në gjakun e pacientit të infektuar me Covid-19

Covid -19 Corona tashmë është kthyer në një pandemi e cila globalisht po shkakton dëme të mëdha jetësh njerëzore dhe recesion të thelluar ekonomik, por me sa duket gradualisht aktiviteti i tij po dekrementohet, meritë kjo e së cilës konsiderohet “Imuniteti i Tufës” pra ky gur kilometrik cili po kalohet gradualisht dhe kuptohet vaksina është…

Read more

Si koronavirusi e transformon qelizën e shëndoshë në një minifabrikë të COVID-19

Covid-19, Corona, është një virus agresiv me përmasa 9-12 nm, e cila nënkupton një përmasë jashtëzakonisht e vogël e cila mund të shihet vetëm me mikroskop intensiv elektronik. Pra 9 nm d.m.th 0,0000000009 metër (diametër) ose një e një miliarda e metrit. N.q.s. do të bënim një krahasim shumë interesant me trashësinë e një fije floku, atëherë…

Read more

Pse janë të rrezikshme bombulat e oksigjenit mjekësor pa recetë mjekësore

Covid-19 Corona, ky element viral tashmë i kthyer në një pandemi globale vazhdon të zgjerojë rrezen e saj të infeksionit, por matematikisht violencë e saj po bie gradualisht. Sigurish ardhja e dimrit do vazhdojë të ketë një ritëm të lartë infeksionesh dhe humbje jete në një numër të caktuar por fatmirësisht humbjet e jetëve po bie…

Read more