Kategorite

Me te lexuarat

Pas Pfizer, një tjetër vaksinë COVID-19. Moderna: Është 94.5 % efektive

Bazuar në të dhënat e rezultateve të deritanishme, vaksina COVID-19 e zhvilluar nga Moderna, NIH është 94.5% efektive, tregojnë të dhënat e hershme.

Efikasiteti dhe të dhënat e sigurisë u raportuan nga një bord monitorimi i sigurisë së të dhënave të emëruar nga NIH dhe u bazuan në 95 raste të COVID-19, nga të cilat 90 ndodhën në grupin e placebo-s, krahasuar me pesë në grupin e vaksinave. Këto përfshinin 11 raste të COVID-19 të rënda – të gjitha në grupin placebo.

Njoftimi ishte një lajm më i mirë për programet e vaksinave COVID-19 pas njoftimit të Pfizer dhe BioNTech javën e kaluar se kandidati i saj i vaksinës mRNA u tregua të ishte më shumë se 90% efektiv bazuar në të dhënat e fazës së ndërmjetme 3.

“Meqenëse vaksinat janë shumë, shumë të ngjashme, mund të konkludojmë se përsëritja e eksperimentit çoi në të njëjtin rezultat, i cili rrit besimin”, Florian Krammer, PhD, profesor i vaksinologjisë në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai në Neë York, i tha Healio.
Moderna tha se do të kishte gati 20 milion doza të vaksinës së saj gati për t’u dërguar në Shtetet e Bashkuara deri në fund të vitit 2020 dhe deri në 1 miliard doza në dispozicion globalisht në 2021.

Moderna gjithashtu tha se të dhënat e reja tregojnë se vaksina e saj mbetet e qëndrueshme për 30 ditë në 36 ° F në 46 ° F, “temperatura e një shtëpie standarde ose frigorifer mjekësor”. Kjo është javë më e gjatë se një vlerësim i hershëm prej 7 ditësh, i cili mund të zbusë çështjet në lidhje me transportimin dhe ruajtjen e ftohtë dhe të bëjë shpërndarjen.

Të dhënat e hershme për vaksinën Moderna vijnë nga studimi COVE, i cili regjistroi më shumë se 30,000 pjesëmarrës në SH.B.A. Ishte kandidati i parë i vaksinës COVID-19 i dhënë njerëzve në SH.B.A., me injeksione duke filluar në Mars. Përveç Moderna dhe NIAID, studimi po zhvillohet gjithashtu në bashkëpunim me Autoritetin e Kërkimit dhe Zhvillimit të Avancuar Biomedical.

Një pyetje e mbetur është se sa do të zgjasë imuniteti nga këto vaksina. Krammer tha “nuk ka asnjë arsye për të besuar se do të zhduket shpejt”./ MeMjekun.com

Artikull i dr. Zerina Sheme