Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervista

Çfarë është Otiti eksterna? Llojet, shenjat, shkaqet dhe si trajtohet

Intervistë me dr. Albana Çuko, mjeke ORL pranë Qendrës Spitalore Universitare Nënë Tereza lidhur me Otitis externa, llojet e tij, shkaqet, simptomat, dhe trajtimi. Dr. Albana çfarë është otitis externa? Në këtë term perfshihen të gjitha proceset inflamatore qe prekin lekuren e kanalit te jashtem te degjimit. Keto infeksione hasen me shpesh gjate stines se veres por…

Read more

skolioza

Skolioza, sëmundja e dixhitalizimit që po deformon fëmijët. Këshillat e fizioterapistit

Skolioza është një nga sëmundjet që po përhapet gjithnjë e më shumë dhe kjo për shkak të modernizimit të shoqërisë. Duke qenë se deformimi i shtyllës kurrizore nis që në moshën 10 vjeç, fëmijët janë më të rrezikuarit dhe më të prekurit. Shto këtu dhe faktin se janë gjithmonë në rritje trupore, lojërat elektronike, telefonët,…

Read more

disfonia

Disfonia apo të ngjirurit e zërit të fëmijës. Pse duhet trajtimi logopedik

Të ngjirurit e zërit të fëmijës, apo disfonia është ndryshimi i zërit që karakterizohet nga një zë më i ulët dhe tinguj që dalin të paqartë. Në rastet më të rënda ajo mund të sjellë një afoni të plotë, pra humbje të zërit. Pas përcaktimit të diagnozës trajtimi bëhet përmes tre mënyrash, logopedik, mjekësor dhe kirurgjik…

Read more

PDG

Çfarë është PGD dhe si identifikohen sëmundjet gjenetike të embrionit

Të duash fëmijë të shëndetshëm është dëshira mëse e kuptueshme e çdo prindi. Për disa prindër të ardhshëm është shumë tërheqëse dhe e nevojshme të sigurohen më së miri, madje që para shtatzënisë se fëmijët e tyre do të lindin të shëndetshëm. PGD është testimi gjenetik Pre-implantiv, si pjesë e teknikave tё Riprodhimit tё Asistuar (ART)…

Read more

Si të kuptojmë çrregullimet gjuhësore të fëmijës? Dr. Gentiana Sinaj jep këshillat e duhura për prindërit

Çrregullimet gjuhësore të fëmijëve përfshijnë një gamë të gjerë problematikash gjuhësore, si defektet e shqiptimit apo fonemat, defektet e artikulimit të fjalëve, vonesat gjuhësore apo dhe i folur i pazhvilluar. Se çfarë janë ato, si duhet ti kuptojnë prindërit dhe kur duhet t'i drejtoheni mjekut specialist logoped, për MeMjekun.com flet doktoresha logopede Gentiana Sinaj. Çfarë duhet…

Read more

Dr. Klodiana H. Dyrmishi: Fluorizimi i dhëmbëve tek fëmijët, pse është i domosdoshëm

Fluori është një element shumë i rëndësishëm për mbrojtjen dhe forcimin e dhëmbëve, sidomos tek fëmijët. Florizimi është procesi që ndihmon në forcimin e dhëmbëve dhe i bën imun ata ndaj agjentëve të jashtëm që mund të shkaktojnë dëmtim të tyre. Florizimi në vetvete është dy llojesh, sistemik dhe lokal. Florizim sistemik që e merr me…

Read more