Kategorite

Me te lexuarat

Month: February 2021

Dita ndërkombëtare e sëmundjeve të rralla/ Testet gjenetike dhe këshillimi gjenetik në sëmundjet e rralla gjenetikeHematologji

Dita ndërkombëtare e sëmundjeve të rralla/ Testet gjenetike dhe këshillimi gjenetik në sëmundjet e rralla gjenetike

Sëmundjet e rralla janë realisht jo të rralla. Megjithëse individualisht karakterizohen nga një prevalencë e ulët, numri i tyre rezulton
Nga dr. Altin Ndrio/ Vaksina një lehtësim për sistemin shëndetësor dhe jetën e qytetarëveCOVID-19

Nga dr. Altin Ndrio/ Vaksina një lehtësim për sistemin shëndetësor dhe jetën e qytetarëve

Vaksina është një përgatitje biologjike që siguron imunitet të fituar, aktiv ndaj një sëmundjeje të veçantë. Vaksina përmban zakonisht një
Nëna dhe fëmija/ Ragadet, çarjet e thithave të gjiritNena dhe Femija

Nëna dhe fëmija/ Ragadet, çarjet e thithave të gjirit

Një nga problemet e ushqyerjes me gji është dhimbja e thithkave. Ndjeshmëria e thithkave është e zakonshme në javën e
Të njohim ilaçet/ Deksametazoni, çfarë është dhe kur përdoretTë njohim ilaçet/suplementet

Të njohim ilaçet/ Deksametazoni, çfarë është dhe kur përdoret

Deksametazoni (Dexamethasone) është një medikament kortikosteroid sintetik që bën pjesë në klasën e glukokortikoideve, hormonet të suprarenales dhe ka efekt
Variçela (Lija e dhenve), çfarë duhet të dimë dhe këshillat e pediatresNena dhe Femija

Variçela (Lija e dhenve), çfarë duhet të dimë dhe këshillat e pediatres

Variçela është sëmundje ngjitëse e moshës pediatrike që shkaktohet nga një virus i familjes së Herpes- virus. Në këtë grup
Çfarë është Kriptorkizmi, mungesa e një ose dy gjëndrave mashkullore në skrotumGjinekologji/ Andrologji

Çfarë është Kriptorkizmi, mungesa e një ose dy gjëndrave mashkullore në skrotum

Kriptorkizmi është mungesa e njërit ose të dy gjendrave mashkullore (testikujve) në skrotum. Fjala është nga greqishtja (kryptos), që do
Të njohim ilaçet/ Heparina kundër mpiksjes së gjakut, çfarë është dhe kur përdoretTë njohim ilaçet/suplementet

Të njohim ilaçet/ Heparina kundër mpiksjes së gjakut, çfarë është dhe kur përdoret

Heparinat janë ilaçe që merren në rrugë endovenoze dhe që kanë një efekt të fuqishëm antikoagulant. Ka dy lloje: heparinë
Konstipacioni (kapsllëku) tek fëmijët, këshillat e pediatresNena dhe Femija

Konstipacioni (kapsllëku) tek fëmijët, këshillat e pediatres

Luhatet në frekuencë nga 10-35% tek fëmijët. Në shumicën e rasteve është një: 1- çrregullim funksional. Në të tilla raste
Të njohim ilaçet/ Cefuroxime, kur përdoret ky lloj antibiotikuTë njohim ilaçet/suplementet

Të njohim ilaçet/ Cefuroxime, kur përdoret ky lloj antibiotiku

Cefuroxime është një ilaç që mjeku mund tua japë në rastin e otitit, faringitit apo cistitit bakterial. Ai është një
Sëmundjet e mëlçisë/ Çfarë është Kolangiti sklerotizues primar dhe si trajtohetGastroeneterologji

Sëmundjet e mëlçisë/ Çfarë është Kolangiti sklerotizues primar dhe si trajtohet

Kolangiti sklerotizues primar është një sëmundje kronike që përfshin rrugët biliare dhe për rrjedhojë mëlçinë, duke bërë pjesë në grupin