Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monthly Archives: October 2019

Radioterapia

Lodhje nga radioterapia? Efekti anësor i seancave dhe çfarë duhet të keni parasysh

Lodhja është një efekt anësor shumë i shpeshtë, dhe kjo mund të ndodhë dhe gjatë radioterapisë, pra terapisë me rrezatim. Ajo mund të jetë nga ndjesia e një lodhjeje të lehtë tek ajo e mungesës fare të fuqisë. Shumë persona e përshkruajnë atë si: Dobësi Lodhje I ezauruar Peshë e rëndë Ngadalësim SHKAQET Lodhja mund të shkaktohet ose përkeqësohet nga faktorë të…

Read more

Fyti

Çfarë i shkakton infeksionet e fytit?

Me fillimin e ditëve të ftohta, infeksionet e fytit dhe të rrugëve të sipërme respiratore janë më të shpeshta, si pasojë e qendrimit në ambjente të mbyllura dhe mbartja e infeksionit nga një person tek tjetri bëhet përmes rrugëve sperklo-ajrore. Bajamet janë një portë mbrojtëse e traktit të sipërm respirator. Në këtë rajon ekziston një numër…

Read more

syte

Çfarë tregojnë sytë për shëndetin tuaj?

Jo rrallë herë sytë konsiderohen si një hartë për problemet dhe shqetësimet tona. Jo vetëm shërbejnë si një pasqyrë për të njohur gjendjen shpirtërore dhe emocionet e çastit, por mund të zbulojnë edhe më shumë rreth problemeve të ndryshme shëndetësore. Romantikët pohojnë që sytë janë pasqyra e shpirtit, ndërsa mjekët shprehen që zbulojnë gjendjen shëndetë­sore. Oftalmologët…

Read more

zeri

Si të ktheni zërin që “ka ikur”

Ndryshimet e zërit janë të lidhura me çrregullime në kutinë e zërit (laring). Gjatë frymëmarrjes kordat vokale largohen nga njëra-tjetra, ndërsa gjatë të folurës kordat vokale afrohen me njëra-tjetrën dhe kur ajri del nga mushkëritë ato vibrojnë duke prodhuar tingull. Edema, masat në kordat vokale ose paralizat e kordave vokale ndryshojnë vibracionin e tyre duke…

Read more

evolucion darwinian

Evolucioni Darwinian i Kancerit

Njohja e Evolucionit Darwinian të Kancerit është domosdoshmëri për të kuptuar problemin kryesor që kemi në trajtimin e tumoreve malinje (kancerit) metastatike, rezistencën dhe rishfaqjen e sëmundjes dhe në shumicën e rasteve vdekjen prej saj. Por njohja e Evolucionit Darwinian të kancerit është dhe arma më e fortë që ka njerëzimi për të arritur një…

Read more

depresioni

Të njohësh depresionin tek një mik

A mund të arrini të njihni depresionin që po kalon miku juaj? Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), depresioni është shqetësimi më i shpeshtë që prek më shumë se 300 milionë persona në të gjithë botën. Vlerësohet madje që në 2020 do të jetë sëmundja më e përhapur në botë. Sipas këtyre të…

Read more

semundja paget

Sëmundja e Paget që prek kockat, çfarë është dhe si kurohet

Sëmundja e Paget është një sëmundjet që prek kockat, duke ndryshuar karakteristikat dhe funksionalitetin e tyre. Në këtë mënyrë strukturat kockore ndryshojnë qëndrueshmërinë, densitetin dhe përmasat. Kjo sëmundje njihet dhe si osteiti deformues. Më shpesh ajo prek kocka të caktuara si shtyllën kurrizore, të kafkës, legenit ose femurin. KARAKTERISTIKAT E INDIT KOCKOR Në vija të përgjithshme mund të…

Read more

PDG

Çfarë është PGD dhe si identifikohen sëmundjet gjenetike të embrionit

Të duash fëmijë të shëndetshëm është dëshira mëse e kuptueshme e çdo prindi. Për disa prindër të ardhshëm është shumë tërheqëse dhe e nevojshme të sigurohen më së miri, madje që para shtatzënisë se fëmijët e tyre do të lindin të shëndetshëm. PGD është testimi gjenetik Pre-implantiv, si pjesë e teknikave tё Riprodhimit tё Asistuar (ART)…

Read more

epilepsia

Epilepsia, çfarë është çrregullimi i trurit i karakterizuar nga kriza të përsëritura

Duhen të paktën dy kriza të paprovokuara që të vihet diagnoza e epilepsisë Për shkak se epilepsia shkaktohet nga aktiviteti jo normal i qelizave të trurit, mund të dëmtojë qoftë përkohësisht disa proçese të rëndësishme të trurit. Një krizë epileptike mund të japë “konfuzion të përkohshëm, çrregullim të të folurit, lëvizje të pakontrollouara të anësive, humbje…

Read more